President kardab Itaalia usaldusväärsuse pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia president Giorgio Napolitano.
Itaalia president Giorgio Napolitano. Foto: SCANPIX.

Itaalia riigipea Giorgio Napolitano pani parteidele tungivalt südamele mitte «põletada» valimiskampaania tules ära tagasivõidetud usaldust, kritiseerides Silvio Berlusconi parteid Mario Monti tehnokraatliku valitsuse varajase tagasiastumise põhjustamise eest.

87-aastane president, kellest Itaalias sügavalt lugu peetakse ning kes mängis võtmerolli Monti asetamisel peaministritoolile, väljendas «kahetsust ja muret» selle pärast, et valitsuse töö nii «äkiliselt» katkes.

Kõrgete riigitegelaste ja parteijuhtide aastalõputseremoonial kõnega esinenud Napolitano rõhutas ka omalt poolt Euroopa liidrite ja finantsturgude muret, et pärast «viljakandvat kogemust» Monti valitsusega on Itaalia nüüd sisenemas sügava ebakindluse ajajärku.

Monti teatas 8. detsembril kavatsusest tagasi astuda – kui Berlusconi partei otsustas valitsust parlamendis enam mitte toetada.

Tagasiastumine peaks leidma aset pärast 2013. aasta eelarve kinnitamist, ilmselt selle nädala lõpupoole. Seetõttu tulevad valimised veebruaris ja mitte aprillis, nagu oli plaanitud.

Napolitano ei nimetanud Berlusconit nimepidi, vaid suunas oma kriitika tema Vabaduse Rahva partei pihta.

«Valimiskampaania tules võidakse [Monti valitsuse] saavutusi arutada nii- ja naapidi, aga ma kardan, et see poleemika võib põletada ära usalduse, mille Itaalia rahvusvahelise üldsuse ja turgude silmis tagasi on võitnud,» ütles Napolitano.

«Kaalul on riik ja meie ühine tulevik, mitte ühe või teise partei häältesaak,» manitses ta, kirjeldades Itaaliat kui riiki, mis «on väga keerukas olukorras» ning «on lämbumas võlakoorma all», mis ulatub juba üle 2 triljoni euro.

Berlusconi ja tema partei sekretär Angelino Alfano pidasid paremaks presidendipalees toimunud tseremoonial mitte osaleda.

Kõige kuumemat päevaküsimust – kas Monti loobub tehnokraatlikust neutraalsusest ning siseneb poliitikasse – Napolitano ei puudutanud.

Üldiselt usutakse, et Monti kaalub valimistel osalemist ja üritab jõuda selgusele riskides: esiteks võib poliitiline pilt tema osalemisel veelgi enam killustuda, teiseks ei ole valijaskond tema saavutustest sugugi nii sissevõetud kui rahvusvaheline kogukond – Euroopa heakskiit on tulnud tänu ebapopulaarsetele maksukergitustele ja kulukärbetele.

SWG instituudi eilses küsitluses oli 61 protsenti vastanutest Monti kandideerimise vastu, poolt vaid 24 protsenti.

Mõned finantsistid ja töösturid kannustavad Montit lahingusse sööstma, teised aga kardavad, et risk oleks liiga suur – lüüasaamine läkitaks Euroopale katastroofilise signaali.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles