Cameron: EList lahkumine on «kujuteldav»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Briti peaminister David Cameron ütles eile, et riigi lahkumine Euroopa Liidust on «kujuteldav». Tegemist on murrangulise tunnistusega väljumise võimalikkusest – kuigi ta ise oleks selle vastu.

Cameron esines parlamendiliikmete ees, andes neile aru läinud nädalase ELi tippkohtumise käigust.

Küsimuse peale, kas ta näeb võimalust, et Britannia väljub EList, vastas Cameron: «Britannia jaoks on kõik tulevikuvariandid kujuteldavad.» Seejärel lisas ta, et ta ise «ei eelistaks» Britannia lahkumist.

Cameroni tunnistus tuleb ajal, mil euroskeptiliste konservatiividest parlamentääride surve üha kasvab – nood kardavad Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) konkurentsi järgmistel valimistel.

UKIP propageerib EList lahkumist.

UKIPi jõulist tõusu rõhutasid nädalavahetusel kolm eraldiseisvat arvamusküsitlust, mille valguses on erakond kerkinud kolmandale kohale pärast leiboriste ja toorisid, edestades suurelt liberaaldemokraate.

Cameron peaks peatselt esinema tähtsa kõnega Briti-Euroopa suhete teemadel.

Kõnet on juba korduvalt edasi lükatud ning eile kinnitas peaminister, et enne jaanuari keskpaika seda kõnet ei tule.

Kuigi Cameron on üritanud visata nalja oma «turtsaka» Euroopa-poliitika üle, hakkab paljudele tunduma, et kõne lükkub edasi seetõttu, et valitsuses valitseb lahkmeel selles osas, mida peaminister ütlema peaks.

Seda oli leiboristide liider Ed Miliband ka kiire ära kasutama, süüdistades Cameroni «kõikumises ja kõhklemises». «Kas poleks juba aeg, et ta jätaks oma partei järgimise ja hakkaks neid juhtima?» küsis leiboristide liider.

Tooride ridades oli ärevat saginat, parlamendiliige Edward Leigh heitis Cameronile järgmise väljakutse: «Millal ometi antakse brittidele nende demokraatlik õigus, nimelt... valida tolliliidu ja Euroopa Liidu vahel?»

Peaminister vastas hiljem, et ta ei toeta «kohest» sees-väljas referendumit. Seda märkust tervitati tema partei ridades soojalt kui märki, et justnimelt selline rahvaküsitlus on tõesti kavas. Kõrged leiboristid olid aga üliväga kohkunud.

«On selge, et Cameron on teel sees-väljas referendumi poole,» ütles üks tooride esindaja Financial Timesile. «Teda tõukavad tagant tema enda [erakonna] parlamendiliikmed... See tekitab majanduses tohutu segaduse ja peletab eemale investeeringud.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles