Mihkelson: maailma gaasiturul toimuvad põhimõttelised muudatused

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin South Streami gaasijuhtme avatseremoonial.
Vladimir Putin South Streami gaasijuhtme avatseremoonial. Foto: SCANPIX

Riigikogu välisasjade komisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et kuigi Venemaa ehitab järjest mitmeid gaasitorusid, et suurendada oma mõju Euroopas, on tema sõnul maailma gaasiturul toimumas väga põhimõttelised muudatused.

«Ma näen tõesti, et ehitatakse Nord Streami, püütakse ehitada South Streami, aga samas toimuvad maailma gaasituul väga põhimõttelised muudatused: kildagaas USAs, LNG ehk veeldatud gaasi turu laienemine maailmas, samas Euroopa Komisjon on näidanud ennast väga tugevalt Gazpromi suhtes, nõudes lahti harutada tootja ja torude süsteemi, nii et ma arvan, et praegu oleks väga vara öelda, et gaasikägistamine torude kaudu on Venemaal justkui õnnestunud,» selgitas Mihkelson ETV saates «Välisilm», lisades, et peamine küsimus ei ole mitte Euroopa sõltuvuses, vaid Venemaa lähinaabrites - Ukrainas ja Valgevenes.

«Arvan, et Nabuccoga on lood tõesti küllalt kehvad, sest täna räägitakse torust, mille võimuseks projekteeritakse umbes 10 miljardit kuupmeetrit aastas, võrdluseks South Streami 63 miljardiga,» ütles Mihkelson, samas arvab ta, et väga oluline on see, mis kogu regioonis üldse toimub - nii Lõuna-Kaukaasias kui ka see, kas näiteks Türkmenistan saab toru kaudu ühendatud ka Aserbaidžaani ja sealt edasi Euroopaga.

«Ma arvan, et tegelikult on palju olulisem küsimus see, et kas Venemaa, ehitades South Streami ülikallist projekti, on ikka läbi mõelnud selle, kas tasuvus on mõõdetav mingite tagasitoodavate rahadega või on siin puhtalt geopoliitika mängus,» rääkis Mihkelson.

«Nabucco asemele planeeritakse praegu kahte, isegi kolme torujuhet ja Aserbaidžaan on kõigist kolmest väga huvitatud, sest see on tema gaas, mis hakkab Euroopasse minema, üks peaks minema kindlasti läbi Türgi, selle ehitamine on Türgi ja Aserbaidžaani vahel kokkulepitud, kaks alternatiivi on Nabucco West, Nabucco vähendatud variant, ja teine on Trans-Adria torujuhe, mis peaks minema üle Adria mere Itaaliasse, nii et altrnatiivid on olemas, Kaukaasia riikide huvi on olemas, Türgi on nõus hakkama transiitmaaaks, tõenäoliselt mingis osas suudab Euroopa vähemalt Venemaa torujuhtmegaasi kompenseerida,» selgitas Eesti Välispoliitika Instituudi analüütik Andres Mäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles