Oviir reformierakondlaste filmiskandaalist: see juhtum ei näi aus

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost, mis tutvustab vene rahvusest elanikele tuntud eestlasi. Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.
Kaader videost, mis tutvustab vene rahvusest elanikele tuntud eestlasi. Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Repro.

Riigikontrolör Mihkel Oviir ütles riigikogus, et reformierakondlaste nn filmiskandaal ei näi aus olevat. «Taoliste juhtumite puhul on oluline mitte ainult see, et nad oleksid ausad, vaid et nad ka näiksid ausad,» ütles Oviir vastates riigikogulaste arupärimisele.

Oviirilt küsiti hinnangut Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) tellitud filmide kohta. Nimelt tellis sihtasutus ASilt Inforing 77 000 euro eest 18 filmi, millest kaheksas tutvustati tegelikult Reformierakonna liikmeid.

Oviir ütles, et raske on anda kogu projektile hinnangut selles valguses, et kas see täitis oma eesmärki, kuna projekt lõpeb alles jaanuaris. Samas tõi ta välja, et riigikontroll leidis mõned rahakasutamise tingimuste rikkumised ja sellised kulutused on abikõlbmatud.

Konkursitingimuste järgi pidi filme näidatama primetime ajal, kuid tegelikkuses olid nad eetris venekeelses kanalis 3+ pühapäeva varahommikul kl 8 ajal. «Pühapäeva hommikul pole mingi primetime ja see asi ei ole kooskõlas reeglitega,» ütles Oviir. «3+ kanalit vaatab pühapäeva hommikuti sel ajal 2000 vaatajat minutis, samas primetime ajal on vaatajate arv viis korda kõrgem. Siit jõuamegi rahakasutamise tulemuslikkuseni. Julgen sügavalt kahelda, kas see 77 000 eurot kuidagi lõimumisele kaasa aitab. Vaeval.»

Oviir ütles, et kui nende filmide teema poleks tõstatunud seoses reformierakondlastega, pole need tõenäoliselt üldse mitte mingit kõlapinda leidnud. «Ma nõustun Jürgen Ligiga, kes ütles, et see asi nõeb näru välja. See juhtum ei näi aus,» ütles ta. «Kolm fakti panevad mind muretsema: jah, olen nõus, et kui 18st filmist 8 puudutas reformierakonda, siis ei näe asi hea välja. Projektide sisulise hindamise komisjonist oli 2 liiget 5st. Projekt poleks saanud toetust, kui need kaks poleks andnud väga kõrgeid hindeid. Need samad hindamiskomisjoni liikmed kirjutasid ühe teise projekti juurde: «Lauri Vahtre antud juhul ei ole eriti sobilik kuju, kuna ta on otseselt seotud poliitikaga.» See juhtum viitab ka laiemale probleemile, mis puudutab kõiki omavalitsusi, sihtasutuste ja riigifirmade nõukogusid ning nende mehitamist poliitikutega.»

Oviiri sõnul peaks olema poliitikute endi huvides kõikvõimalike nõukogude depolitiseerimine, sest siis kaoks ära pidev poliitikute suunas kahtlusevarjude heitmine. « Olen veendunud, et sellest juhtumist ei võida keegi, ei Reform, MISA ega lõimumispoliitika. Kõik need filmides osalenud inimesed väärivad paremaid filme ja suuremat tunnustust.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles