Londoni linnapea igatseb kiiret ELi referendumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia tagandati euroala majandusasjadest.
Suurbritannia tagandati euroala majandusasjadest. Foto: SCANPIX

Londoni linnapea Boris Johnson ütles, et ta eelistaks Briti-ELi suhete referendumit juba enne järgmisi valimisi. Samal ajal teeb arvamusküsitluste valguses tugevat tõusu euroskeptiline Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP).

Johnson, kelles paljud tooride tulevast juhti aduvad, ütles BBC reporteritele, et tema meelest «poleks see maailma lõpp», kui Suurbritannia otsustaks EList lahkuda.

Samas on ta seda meelt, et ühisturus tuleks kaasa lüüa ka edaspidi – seistes samas otsustavalt vastu sügavama integratsiooni katsetele.

Oleks «fantastiline», kui rahvahääletus leiaks aset enne 2015. aasta üldvalimisi, ütles Johnson, tunnistades samas, et see pole eriti tõenäoline.

Meeri märkuste taustafooniks on UKIPi ähvardav tõus. Nädalavahetusel näitasid kaks küsitlust (tellitud Observeri ja Independenti poolt), et viimane on liberaaldemokraadid neljandale kohale lükanud.

Mõlema küsitluse järgi on UKIP saavutanud pretsedenditu 14-protsendilise poolehoiu. Observeri küsitluse valguses kavatseb 19 protsenti inimestest, kes 2010. aastal tooride poolt hääletasid, järgmine kord UKIPit toetada.

Kogukondade ja kohaliku omavalitsuse sekretäri Eric Picklesi sõnutsi on konservatiivide pakt UKIPiga välistatud. Ta rõhutas, et tooridel tuleb nendega kohalikul tasandil rinda pista.

Transpordiminister Patrick McLoughlin leiab, et UKIPi pärast tuleb hakata muretsema alles siis, kui nood hakkavad võitma vahevalimisi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles