Kuusekasvataja loodab edukat äri

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hernart Kalme ja Tiina Volmerson viivad tänavu Tallinna keskturule pool tuhat 2004. aastal istutatud kuuske.
Hernart Kalme ja Tiina Volmerson viivad tänavu Tallinna keskturule pool tuhat 2004. aastal istutatud kuuske. Foto: Peeter Langovits

Mullu jäid Krooni talul müümata ligi pooled jõulukuused – need põletati.Tänavu ootavad kuusekasvatajad edukamat aastat, kuna lund on palju ja eestlased on üle saanud nuluhullusest.

Metsamees Hernart Kalme on elukaaslase Tiina Volmersoniga Harjumaal Pillapalu külas Krooni talus jõulukuuski kasvatanud 1997. aastast alates. Kui esimesel aastal otsis Kalme kuuseistikud metsa alt, siis 1998. aastast on kõik Krooni talu jõulupuud seemnest kasvatatud.

«Neli aastat on noor taim puukoolis, kus ta saab viimase väetise, ja siis läheb edasi metsa,» selgitas Kalme. Kevadel tuleb kuuski pügada. Sügisel jällegi umbrohust puhastada.

Tänavu lähevad turule 2004. aastal istutatud jõulukuused. Kalmel ei ole neid põrmugi kahju maha saagida.

Vaev tasub end üldjuhul ära. Ainult mullu oli jõulupuu ostu suhtes huvi nii leige, et pooled maha võetud puud tuli ära põletada. Ei tea, kas ajada see kõva konkurentsi või välismaalt toodavate jõulupuude süüks.

Kohila vallavanem ja kuusekasvataja Heiki Hepner, kes kutsub ostjaid oma istandusse kuuske ise valima, kinnitas, et suur lumi tema ärile halba ei tee. Istandusele tuleb vaid tagada autoga juurdepääs.

Hepneri sõnul võib iga metsaomanik tahtmise korral jõulukuuskedega äri teha. «Rikkaks sellega ei saa, aga peale ka ei tule maksta,» kinnitas Hepner. Tema sõnul müüb nii mõnigi metsaomanik oma kuuski turul.

«Eks vaeva on ka ikka vaja näha ja teadmised peavad olema. Samuti peab arvestama sellega, et jõulueelsetel nädalavahetustel tuleb kuuske otsima tulnud inimestega tegeleda,» seletas Hepner.

Samas tuleb metsa nagunii aeg-ajalt uuendada, pügada ja ka kuusekahjureid tõrjuda.

Sellel talvel plaanib Hepner 1,35-meetrise kuuse eest küsida kümme eurot, kuid lasteasutustele on ta jõulupuid ka niisama andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles