Hispaania kinnisvaramull tühjeneb kohutava kiirusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa Hispaanias.
Villa Hispaanias. Foto: Liis Treimann

Hispaania eluasemehinnad olid kolmandas kvartalis vabalanguses. Nõudlus on nigel ning kodulaenude võimalused väga kasinad.

Ametliku statistika kohaselt kukkusid hinnad aastatagusega kõrvutades 15,2 protsenti.

Ajavahemikus 1997-2007 õnnestus Hispaania kinnisvarahindadel enam kui kahekordistuda – tegemist oli perioodiga, mil Hispaanias ehitati aastas rohkem maju kui Saksmaal ja Prantsusmaal kokku.

Alates eluasememulli lõhkemisest 2008. aastal on hinnad langenud rohkem kui veerandi jagu.

Valitsuse hinnangul kuivab Hispaania majandus tänavu kokku vähemalt 1,5 protsendi jagu.

Kuna suur osa riigi pangandusest on kas riigistatud või peab leidma miljardite eurode eest tagatisi hapudele kinnisvaralaenudele, on enamik analüütikuid seisukohal, et eluasemehindade langus jätkub.

Reitinguagentuur Moody's usub SKT languse, kasinusmeetmete jätkumise ja pangakrediidi nappuse valguses, et Hispaanias kasvab tuleval aastal maksejõuetuste ja laenukohustuste täitmatajätmiste arv.

Hiljuti raputasid Hispaania avalikkust kahe laenuga hättajäänud koduomaniku enesetapud. Seejärel soostusid pangad – valitsuse otsesel survel – peatama kaheks aastaks kodude laenu katteks tagasivõtmiste protsessi.

Samas ei ole muudetud Hispaania ranget laenuseadust, mille kohaselt peavad maksejõuetuks muutunud omanikud, kes kodust ilma jäävad, tasuma viimase veeringuni ka ülejäänud võlasumma.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles