Nelja Energia hoiatab valitsust suure kahjunõude eest

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Tamjärv
Hannes Tamjärv Foto: Pm

Nelja Energia AS teatas, et peab elektrituruseaduse muudatuste kehtestamisel vajalikuks jääda tänavu suvel Eesti taastuvenergia koja ning majandus ja kommunikatsiooniministeeriumi vahel sõlmitud kokkuleppe põhimõtete juurde. Kokkuleppe rikkumine võib tähendada riigile suure kahjunõude esitamist ja investeerimiskeskkonna halvenemist.

Nelja Energia nõukogu liikme Hannes Tamjärve sõnul rikub valitsuse poolt Riigikogule esitatud elektrituru seaduse muudatusettepanek selle praegusel kujul tootjate ning riigi vahel sõlmitud kompromisslepingut ning tooks ainuüksi tuuleenergia ettevõtetele kahju üle 30 miljoni euro.

«Kahju kogu Eesti taastuvenergia sektorile on kordades suurem. Valitsuse sõnastuses seadusmuudatuse heakskiitmisel tekib riigil automaatselt potentsiaalne kahjude hüvitamise kohustus. Rohelise energia tootmisse Eestis on tehtud väga suuri investeeringuid ning taastuvenergia ettevõtete juhtorganitel ei ole mitte valiku koht, vaid äriseadustikust tulenev kohustus oma investorite ja võlausaldajate kaitseks õiguslikult välja astuda,» lausus Tamjärv.

«Otsus, millega riik rikuks ettevõtjate ja investoritega sõlmitud kokkuleppeid ning mis tooks riigile kaasa potentsiaalse kahju hüvitamise kohustuse oleks selge märk välisinvestoritele Eesti usaldusväärsuse halvenemisest. Kokkuvõttes võib kavandatav otsus omada pikaajalist negatiivset mõju riigi majanduskeskkonnale ning muuta Eesti suurtele energeetikasektori investeeringutele ebastabiilseks kohaks,» lisas Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles