Uuring: Eestis pole vanemate inimeste diskrimineerimist tööturul

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis pole eakamate inimeste diskrimineerimist. Pilt on illustratiivne.
Eestis pole eakamate inimeste diskrimineerimist. Pilt on illustratiivne. Foto: Andres Haabu / Postimees

Suur osa ehk 70 protsenti uuringus «Vanemaealised tööturul» osalenud tööandjatest väitis, et töötaja palkamisel ei ole nende jaoks vanus oluline  ja vaid 11 protsenti tööandjatest tunnistas, et nad väldivad uute töötajate palkamisel eakamaid inimesi.

Tööandjad, kes väldivad vanemate inimeste palkamist, ütlesid, et teevad seda kuna  nooremaid töötajaid vajatakse selleks, et tasakaalustada personali keskmist vanust, garanteerida ettevõtte jätkusuutlikkust ja asendada pensionile minevaid töötajaid. Samuti toodi välja, et noored sobivad teatud ametikohtadele (nt õpetajad, füüsiliselt raske töö) paremini, neid on kergem koolitada ning nad on võrreldes vanemaealistega kiiremad ja perspektiivikamad.

Tööandjad, kes tõid välja, et uute töötajate palkamisel eelistatakse pigem vanemaealisi kandideerijaid (6 protsenti küsitluses osalenud tööandjatest), põhjendasid oma arvamust sellega, et vanemaealised töötajad on kohusetundlikumad, stabiilsemad ja nende oskused on paremad. Huvitava arvamusena toodi teiste seas välja ka see, et vanemaealisi eelistatakse, kuna oluline on esinduslik välimus.

Uuringus küsitletud vanemaealistest inimestes 90 protsenti ütlesid, et pole oma töökohal kohanud vanusega seotud ebavõrdset kohtlemist. 8 protsenti vastanuist on kohanud oma töökohal ebavõrdset kohtlemist, sealhulgas 6 protsenti on seda ise kogenud. Küll aga tunnistasid töötud eakad, et nad on tunnetanud vanusel põhinevat ebavõrdset kohtlemist tööle kandideerimisel.

Uuringu tegemist juhtinud Kerly Espenberg ütles, et vanusest tingitud ebavõrdse kohtlemise uurimisel vaadati läbi ka juhtumid, mis on jõudnud ametiasutusteni. Selgus, et mõni üksik kaebus on aastate jooksul olnud, kuid mitte kunagi pole ei võrdõiguslikkuse volinik, töövaidluskomisjon ega kohus tuvastanud, et vanemaid inimesi oleks nende vanuse tõttu diskrimineeritud. «Ilmselt on siin asi selles, et me tõlgendame ebavõrdset kohtlemist teisiti kui näiteks Rootsis ja meie teadlikkus sellest teemas on madal,» ütles Espenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles