Eurotsooni majandusaktiivsus kardetust parem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurotsooni majandust veab Saksamaa.
Eurotsooni majandust veab Saksamaa. Foto: SCANPIX

Eurotsooni teenindus- ja tööstussektori kokkutõmbumine oli detsembris analüütikute kardetust väiksem, selgub Londoni analüüsifirma Markit Economisti andmetest.

Markiti ostujuhtide koondindeks  kerkis esialgsel hinnangul detsembris viimase üheksa kuu kõrgeimale, 47,3 punkti tasemele. See on indeksi teine tõusukuu järjest. «Vaatamata sellele, et indeksi muutused näitavad, et kõige hullem tagasilöök jäi oktoobrisse, tunnistab uuring, et üldine sügav langustrend jätkub,» märgib Markit Economisti peaanalüütik Chris Williamson teates, lisades, et eurotsooni majandusaktiivsus on viimasest 16 kuust 15. olnud languses.

Markit toob positiivsena välja Saksamaa näitajad, indeks tõusis esimest korda viimase kaheksa kuu jooksul. Kasv oli analüüsifirma sõnutsi siiski väga tagasihoidlik, sest tööstustoodangu langus peaaegu nullistas teenuste sektori positiivse tulemuse mõju.

Williamson märkis, et eurotsooni langus leevenes detsembris ja see annab lootust, et tuleva aasta väljavaated võiksid helgemaks muutuda.

Williamsoni sõnutsi kinnitab indeks siiski fakti, et eurotsooni sisemajanduse kogutoodang langeb juba kolmandat kvartalit järjest ning majanduslangus kolmanda kvartali 0,1-protsendiga võrreldes süveneb. «Sellele vaatamata suureneb tõenäosus, et tuleva aasta esimeses pooles kasv taastub,» märkis ta, lisades, et kasvu veab Saksamaa, kuid Prantsusmaa ja teiste tsooni riikide tulemused on siiski murettekitavad tõsised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles