Prantsusmaa ja Saksamaa lähevad tippkohtumisele teravate vastuoludega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Täna algava kahepäevase tippkohtumise künnisel valitseb Prantsusmaa ja Saksamaa vahel terav lahkmeel euroala majandusliku integratsiooni küsimustes.

Saksa kantsler Angela Merkel tahab, et koosviibimisel keskendutaks uute reeglite kehtestamisele, tõstmaks euroala konkurentsivõimet – ning alles pärast seda on ta valmis rääkima uute summade mängupanekust euroala eelarve kontekstis.

Ühtlasi tahab Merkel, et euroala ühise pangandusjärelevalve – mis on esimene samm pangandusliidu suunas – keerukad üksikasjad jäetaks rahandusministrite otsustada.

Prantsuse president François Hollande nõuab aga jõuliselt, et euroala eelarve osas astutaks kiireid ja otsustavaid samme. Samuti soovib ta näha progressi euroala ühiste võlakirjade küsimuses – enne kui soostub kirjutama alla konkurentsi edendavatele struktuursetele reformidele.

Samuti soovub Hollande, et pangandusjärelevalve küsimuses lükataks sisse palju kiirem käik.

Ülalmainitud erimeelsused, mis tõusid kujukalt esile Berliinis ja Pariisis toimunud pressikonverentsidel, tähendavad seda, et algaval tippkohtumisel jäävad ilmselt astumata grandioossed sammud, mida Brüsselis plaaniti.

Nimelt kutsuti seekordne tippkohtumine kokku selleks, et liikuda otsustavalt tihedama koostöö suunas, omistades Euroopa Komisjonile uusi ja võimsaid volitusi majandusreformide jõustamiseks.

Tippkohtumisel esinevad integratsiooni-alaste ettepanekutega Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ja rahandusministrite «eurogrupi» president Jean-Claude Juncker.

«Presidentide» plaanide mõte on tekitada demokraatlik legitiimsus pangandusliidu, eelarveliidu, majandusliidu ja poliitliidu loomiseks.

Esialgne plaan oli panna täna-homme paika nende nelja samba koostisosad.

Üks kõrge Saksa ametnik ütles aga, et ilmselt piirdutakse siiski vaid tegevuskava koostamisega eelolevaks pooleks aastaks.

Barroso eurovõlakirjade ettepanek on Saksa vastuseisu tõttu päevaplaanist maha tõmmatud.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles