Bernanke kutsus üles kompromissidele fiskaalkuristiku vältimiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Bernanke.
Ben Bernanke. Foto: SCANPIX

USA keskpanga juhataja Ben Bernanke kutsus kolmapäeval poliitikuid üles kiirele tegutsemisele ja kompromissidele vältimaks ähvardavat «fiskaalkuristikku».

Bernanke hinnangul pole kahtlust, et ebakindel olukord mõjutab üha enam majandust ja mida kauem puudub selles osas selgus, seda suurem on oht, et käimasolev majanduse taastumine «võib rööbastelt sõita».

Valge Maja juhtiv läbirääkija Timothy Geithner kinnitas veel kuu alguses, et eelarvelepet «fiskaalkuristiku» vältimiseks ei sünni, kui vabariiklased ei luba jõukate ameeriklaste makse tõsta. Ka USA president Barack Obama on korduvalt rõhutanud, et demokraadid ja vabariiklased tegema «raskeid kompromisse», et saada üle erimeelsustest eelarvepuudujäägi vähendamise küsimuses ja vältimaks fiskaalkuristikku.

USA keskpank otsustas kolmapäevasel aasta viimasel koosolekul, et jätkab järgmisel aastal majanduse elavdamise meetmete rakendamist ja teeb seda veelgi jõulisemalt. Keskpank seadis seekord ühtlasi ka kindla eesmärgi töötuse vähendamiseks  ehk pea nullilähedane intress säilitatakse kuni töötuse protsent on üle 6,5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles