Majanduskriis peletas uraaniotsijad Soomest minema

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse firmale Areva kuuluv uraanikaevandus Kanadas.
Prantsuse firmale Areva kuuluv uraanikaevandus Kanadas. Foto: AFP / Scanpix

Avalikkuse laialdast tähelepanu pälvinud uraani otsimine Soomes vaibub, välisfirmade huvi kärbivad majanduslangus ja uraani odavnemine maailmaturul.


Paar aastat tagasi ajasid uraanikaevandamise võimalusi otsinud välismaised suurfirmad liikvele meeleavaldusi, vahendas YLE. Kaevelubade äraütlemisest korraldati koguni pressikonverents ministrite tasemel.

Eelmisest sügisest saadik on uraani otsimine vaibunud, mida on märgatud ka töö- ja majandusministeeriumis loataotluste läbivaatamisel.

«Uraani osas pole uusi taotlusi pärast eelmise aasta keskpaika esitatud. Selle järgi oleks justkui tegemist mõttepausiga,» rääkis ministeeriumi kaevanduste peainspektor Pekka Suomela.

Järelemõtlemise taga on globaalne finantskriis. Just seetõttu on ka Prantsuse tuumaenergiafirma Areva tõmmanud uraaniotsinguid Soomes koomale.

«Võrreldes eelmise aastaga kärbime mahtu poole võrra,» ütles Areva Finland OY tegevjuht Osmo Kaipainen.

Areva reageering on suhteliselt tüüpiline suurfirmale, kus kulusid hakatakse kärpima esmalt äärealadelt.

Lisaks Arevale on uraani otsinud Namura Finland, mille emafirma on Kanadas asuv Coopers Minerals. Ka see firma on otsingutele praegu piduri peale tõmmanud.



Namura, Areva ja veel paar ettevõtet on esitanud mitukümmend taotlust uraani otsimiseks Soomes. Vanimad neist ringlevad töö- ja majandusministeeriumi bürokraatiamasinas juba üle kahe aasta.

Uraani hind maailmaturul on eelmise suvega võrreldes kukkunud 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles