Vabatahtlik pensionimakse on tulumaksuvaba

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi hoone Tallinnas.
Rahandusministeeriumi hoone Tallinnas. Foto: Marina Puškar

Kui inimene valib vabatahtlikud maksed teise samba pensionifondi, siis saab ta maksuametilt sinna makstud raha eest tulumaksu tagasi.


«Maksed on tulumaksuvabad,» kinnitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Katrin Reiman.


Avalduse vabatahtlike maksete tegemiseks teise samba pensionifondi saab teha fondihaldurite ja väärtpaberikeskuse vahendusel. Makse peab kinni tööandja inimese palgast.

«Oleme lähtunud printsiibist, et praegune kogumispensioni süsteem säilib ning ajutine külmutamine ei tohiks mõjutada süsteemi jätkusuutlikkust ega märkimisväärselt hilisemaid pensionite väljamakseid,» kommenteeris Reiman.

«Toimunud arutelude käigus on kaalutud kõiki aspekte, sh õiguslikke nüansse,» lisas Reiman. «Esmaspäeval heaks kiidetud lahendus säilitab põhijoontes olemasoleva süsteemi, mistõttu ei ole kavas eelnõusse lisada raha väljavõtmise võimalust.»

Õiguslik analüüs tuleb maksete peatamise eelnõus, mida rahandusministeerium praegu ette valmistab.

«Seadusse kirjutatakse kõik põhitingimused, sealhulgas ka konkreetsed aastad ja maksemäärad, samuti isiku võimalused omapoolse soovi avaldamiseks,» ütles Reiman poliitikute lubaduste kohta maksta tulevikus inimeste pensionisambasse riigi poolt rohkem kui 4 protsenti. «Täpsema vastuse saame anda pärast seda, kui valitsus on eelnõu heaks kiitnud.»

Reiman märkis, et hoolimata riigipoolsest maksete peatamisest liituvad vastavasse vanusesse jõudnud inimesed ka edaspidi kohustuslikult teise samba pensionifondiga. Kui inimene seda ise ei vali, siis fond loositakse talle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles