USA tehnoloogiahiiud hoiavad raha maksude eest välismaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple.
Apple. Foto: Reuters

USA suured tehnoloogiafirmad Microsoft, Cisco, Oracle, Apple ja Google hoiavad väga suuri summasid välisriikides, mis säästab neid kodumaal maksude maksmisest, selgub teleuudistekanali CNBC analüüsist.

Telekanal on uurinud USA finantsjärelevalve SEC dokumente, millest selgub, et raha välismaal hoidmises ei ole midagi seadusevastast.

Microsoftil on sularaha 66,6 miljardit dollarit, millest 87 protsenti on välismaal. Cisco 45 miljardist on 83 protsenti välismaal, Oracle'i 31,6 miljardist 80 protsenti, Apple'i 121,3 miljardist 68 protsenti ja Google'i 45,7 miljardist 64 protsenti.

CNBC peab seda nähtust loomulikuks kuna kõik viis on rahvusvaheliselt edukad firmad ja teenivad suure osa oma sissetulekust samuti välismaal.

Cicso tegevjuht John Chambers on avalikult öelnud, et on valmis firma rahad kodumaale tooma, kui see ei lähe maksu alla.

Kui USA osariikide maksud kaasa arvata, siis ulatub USA-s ettevõtete tulumaks 40 protsendini. Võrdluseks võib öelda, et OECD riikide keskmine ettevõtte tulumaks on 26 protsenti.

USA suurfirmad hoiavad välismaal seaduslikult umbes triljonit dollarit teenitud raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles