Skype´i meeste raha tahab ringlusesse

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-dollarilised rahatähed valuutadiileri käes.
100-dollarilised rahatähed valuutadiileri käes. Foto: AFP / Scanpix.

Skype asutajate ettevõte Ambient Sound Investments (ASI) paigutab üha enam raha uutesse ettevõtetesse välismaal. Viimase aasta jooksul pole ettevõte ühtegi uude Eesti projekti investeerinud, kuigi vaba raha on kolmveerand miljardit.


«Numbrid kõnelevad oma keelt,» ütles investeerimisfirma ASI osanik, Skype'i asutajainsener Toivo Annus. Näiteks Arengufond, mille varade maht jääb kümneid kordi Skype'i müügist saadud rahaga üles ehitatud ASI-le alla, on selle aja jooksul mitut Eesti ettevõtet turgutanud, kokku ligikaudu 30 miljoni krooniga, kirjutab

Äripäev

.

Iga nädal tuleb Eestist paar taotlust uutest investeerimissoovidest ASI juhtkonna lauale (kokku tuleb taotlusi 5-10, millest kolm neljandikku väljaspool Eestit).

Miks siis ükski neist viimase aasta jooksul pole ASIs huvi tekitanud?

«Iseenesest risk ei ole suurem kui heal ajal,» ütles ASI investeeringute juht Margus Uudam. Ta lisas, et isegi kui projektil on teaduspotentsiaal olemas, siis juhtkonnal peab olema ka õige äriline vaade.

Annus ütles, et Eesti väiksust arvestades on õnnestunud 2005. ja 2006. aastal tehnoloogiafirmade koorekiht juba läbi riisuda. Uudam täiendas, et ettevõtlikku meelt ja neid Playtechi, Helmese, Regio või Skype'i endiste töötajate projekte ei tule lihtsalt enam peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles