Barroso: iseseisev Šotimaa satuks ELi ooteruumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso hoiatas, et Šotimaa peaks iseseisvumise korral uuesti Euroopa Liidu liikmestaatust taotlema ning tingimused teiste liikmesriikidega läbi rääkima.

Barroso kommentaarid lähevad risti vastu Šoti valitsuse väidetele, nagu võiks riik pärast iseseisvumisotsust (2014. aasta referendumil) jätkata automaatselt ELi liikmena.

Nagu Barroso väidetest nähtub, peaks Šotimaa liituma selliste «ooteruumis istujate» nagu Serbia ja Makedooniaga.

Uusliikmena nõutaks Šotimaalt ka üleminekut eurole – niipea kui majandustingimused on täidetud.

«Me oleme riikide liit,» ütles Barroso BBC reporteritele. «Kui tekib uus riik, siis loomulikult peab see riik taotlema liikmelisust ning rääkima tingimused teiste liikmesriikidega läbi.»

«Euroopa Liidu vaatevinklist, juriidilisest vaatevinklist on kindlasti tegemist uue riigiga. Kui [mistahes] maa iseseisvub, sünnib uus riik, mis peab astuma ELiga läbirääkimistesse,» ütles Barroso.

Barroso seni selgeimad kommentaarid puudutavad ka teisi iseseisvust taotlevaid ELi osi nagu Kataloonia ja Baski piirkondi Hispaanias.

Kommentaarid on kaalukad, kuna Euroopa Komisjon vastutab ELi leppe jõustamise eest.

Šoti valitsus on seisukohal, et kui rahvas hääletab iseseisvuse poolt, on Šotimaa pärast hääletustulemuse selgumist mõnda aega Ühendkuningriigi osa ning võib seetõttu pidada läbirääkimisi, olles tehniliselt veel ELi liige.

Šotimaa omavalitsuse esiminister ja Šoti Rahvuspartei esimees Alex Salmond väitis, et konsulteeris antud küsimust juristidega – kuid oli oktoobris sunnitud üles tunnistama, et seda ta siiski ei teinud.

Briti peaminister David Cameron ütles eile, et Šoti rahvuslased peavad kampaaniat stiilis «hundid söönud ja lambad terved» ja loodavad, et võivad pidada ELiga läbirääkimisi Ühendkuningriigi osana, olles juba hääletanud iseseisvumise poolt.

Sündmuste areng on huvitav: sel ajal kui Šotimaa võitleb ELi liikme staatuse nimel pärast iseseisvushääletust, kaalub Cameron Ühendkuningriigile EList lahkumise referendumit.


Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles