Suurbritannia silmitsi kolmekordse majanduslangusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipp silueti taustal.
Suurbritannia lipp silueti taustal. Foto: SCANPIX

Briti majandusminister Vince Cable tunnistas «ilmset riski», et Suurbritannia libiseb kolmekordsesse majanduslangusse ning seisab silmitsi Jaapani-stiilis stagnatsiooni ja kaotatud kümnendiga.

Cable vastas ajaleht Observeri küsimusele kolmanda järjestikuse languse võimalikkuse kohta: «Ma üritan küll alati sedalaadi ennustamist vältida, aga risk on ilmselgelt olemas. Kõige tõenäolisemalt lõpeb asi sellega, et me lihtsalt põrkame mööda põhja edasi.»

Majandusministri sõnad kõlavad pärast rahandusministri George Osborne’i negatiivselt revideeritud kasvuprognoosi ning süngeid tootmisnäitajaid, mis osutavad majanduse jätkuvale kokkukuivamisele.

Cable kinnitas, et ees seisab mitme aasta pikkune «pikk ja vaevarikas rügamine» ning et isegi siis, kui majandus taas kasvuteele pöördub, et tekita see valijaskonnas oodatud heaolutunnet.

«Intressimäärad normaliseeruvad ning mõjutavad paljusid, kelle eluasemelaenud praegu juuksekarva küljes ripuvad,» ütles minister. «Isegi taastumine tuleb väga valus.»

Ministrite negatiivsete prognooside valguses spekuleeritakse, et Suurbritannia võib jääda tuleval aastal ilma oma hinnalisest AAA-reitingust.

Copyright The Financial Times Limited 2012  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles