Kui vana on vana inimene?

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu õpetajatest koosnevas rahvatantsurühmas Taaratar on erinevas vanuses naisi - nii noori, keskealisi kui ka eakaid.
Tartu õpetajatest koosnevas rahvatantsurühmas Taaratar on erinevas vanuses naisi - nii noori, keskealisi kui ka eakaid. Foto: Margus Ansu

2008. aasta lõpus viidi ligi 30 Euroopa riigis läbi ulatuslik uurimus, milles muude oluliste küsimuste kõrval tunti huvi, millises vanuses eurooplaste arvates noorus lõpeb ning millal vanadus algab.

Tartu Ülikooli vanemteaduri, psühholoog Anu Realo sõnul näitasid uuringu tulemused, et «noorus» on väga lai mõiste ning selle tähendus ja vanusepiirid varieeruvad Euroo­pa eri riikides olulisel määral. Kui Norras ja Rootsis lõpeb noorus juba 30. eluaastate alguses, saab Kreekas ja Küprosel veel end ka 50-aastaselt nooreks inimeseks pidada.

«Seega, mida lõunapoolsem riik, seda kauem nooruspõlv kestab. Euroopas keskmiselt lõpeb noorus 41. eluaasta saabudes, Eestis tähistab noorusaja lõppu 40 aasta juubel,» lausus psühholoog.

Realo lisas, et kui noorusaja pikkus Euroopa põhja- ja lõunapoolsemates riikides erineb märkimisväärselt, siis vanaks hakatakse inimesi pidama erinevates piirkondades suhteliselt samal ajal. Euroopas keskmiselt algab vanaduspõlv ligikaudu 63. eluaasta künnisel.

Kui Suurbritannias tähistab vanaduse algust juba 60. eluaasta, siis Kreekas on vastav piir pigem 60. eluaastate lõpus. Eestis ja Soomes, aga ka Slovakkias, Saksamaal ja Ungaris peetakse vanaks neid inimesi, kel elatud aastaid 61 ja enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles