Rahvusvahelise Energiaagentuuri raport Eestist valmib tuleval sügisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusminister Juhan Parts vastab pärast umbusalduse läbikukkumist ajakirjanike küsimustele.
Majandusminister Juhan Parts vastab pärast umbusalduse läbikukkumist ajakirjanike küsimustele. Foto: Liis Treimann

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) lõplik raport Eesti kohta saab valmis järgmise aasta sügisel.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri eksperdid, kes aitavad ette valmistada Eesti liitumist agentuuriga, kohtusid reedel minister Juhan Partsiga, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Parts ütles kohtumisel, et Eesti on astunud samme IEA tingimuste täitmiseks, näiteks liberaliseerides elektri- ja gaasiturgu. Samas on vaja jõuliselt jätkata elamupindade renoveerimist.

«Me oleme olukorras, kus Soomes kulub ühe ruutmeetri kütmiseks pea kaks korda vähem energiat kui meil. Samas kui Soome kliima on meie omast keskmiselt külmem. Riik peab jätkama programmidega, mis aitavad inimestel muuta maju energiasäästlikumaks,» sõnas ta.

Ministeeriumi teatel tõid IEA eksperdid välja Eesti kolm peamist energeetikasektori väljakutset: põlevkivienergeetika unikaalsus, elamumajanduse energiaefektiivsuse tõstmine ja regionaalne energiavõrkude ühendatus teiste riikidega.

IEA ekspertide hinnangul pole olulisi takistusi Eesti liitumisel agentuuriga. Eksperdid tunnustasid Eestit kiirete reformide läbiviimise eest energeetikasektoris. Ühtlasi tunnustasid nad Eestit rohelise energia osakaalu kiire tõstmise ja riigi initsiatiivi eest muuta tänaseid taastuvenergia toetusskeeme paindlikumaks ning siduda tootjatele makstavad toetused elektri turuhinnaga, seisis teates.

Eesti alustas läbirääkimisi IEA-ga mullu sügisel. IEA on OECD asutatud iseseisev agentuur ning on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise eestvedaja maailmas. Hetkel kuulub IEA-sse 28 riiki.

IEA liige saab olla ainult OECD liikmesriik. IEA-ga ühinemise perspektiivi on arvestatud ka 2009. aastal vastu võetud Eesti energiamajanduse riiklikus arengukavas aastani 2020, mis näeb ette ajakava IEA reeglite ülevõtmiseks, mis on ka ühinemise üks eeltingimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles