Kapo: ärimehed, võidelge tööstusspionaažiga

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kaitsepolitsei soovitab välisturge vallutada üritavatel ärimeestel mõelda senisest enam teadus- ja tööstusspionaaži ohtudele, tuues ka ühe hoiatava näite.


«Lootuses laiendada oma klientide baasi ja tegutsemispiirkondi, ei pruugi ettevõtjad alati mõelda teadus- ja tehnikaluure ohtudele,» kirjutab kaitsepolitsei oma aastaraamatus.

Kapo väitel jagunevad nimetatud ohud tihtipeale kaheks: võimalikud otseselt Eesti riigi vastu suunatud julgeolekuohud, teisalt ettevõtte saamata jäänud tulu ja/või varastatud leiutise patent, mis on just ärimehele väga oluline.

2008. aastast võib kapo andmetel tuua näitena ühe Lõuna-Eestis tegutseva väikefirma, mis müüs enda loodud kõrgtehnoloogilisi näidiseksemplare Aasia suurriigis tegutsevale ettevõttele, lootuses sinna oma tegevuspiirkonda laiendada.

«Pärast näidiseksemplaride kättesaamist lõpetas Aasia firma aga kontaktid ning võib oletada, mis Eesti toodetest edasi sai.»

Kapo väitel oli tegemist traditsioonilise tööstusspionaaži juhtumiga, mida on Eestis varemgi esinenud. «Ühe sarnase intsidendiga oli varasematel aastatel seotud ka Venemaa Föderatsiooni eriteenistuse residentuur.»

Kapo märgib, et välisriikide riiklike ja erasfääride huvi siinse rakendusteaduse vastu on kasvanud Eesti teadus- ja arendustegevuse edenemise ning asutuste rahvusvahelise koostöö laienemise tulemusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles