Putin käivitab gaasijuhtme South Stream ehitamise

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud.
Gaasitorud. Foto: SCANPIX.

Vene president Vladimir Putin käivitab reedel torujuhtme South Stream ehitamise, mille kaudu loodab Kreml pumbata Vene maagaasi Euroopasse sõltumata ennustamatust naaberriigist Ukrainast.

Putin peaks torujuhtme ehitamise sisse juhatama Musta mere äärses Anapa linnas toimuval tseremoonial, millel osalevad ka Vene gaasimonopoli Gazprom partnerid – Itaaalia ettevõte ENI, Prantsusmaa EDF ning Saksa Wintershall.

Tseremoonia korraldatakse kell 13.00 Eesti aja järgi ning sellel tehakse torujuhtmele sümboolne keevisõmblus.

Torujuhe hakkab kulgema Musta mere alt ning seejärel läbi Balkanimaade, et varustada Gazpromi suuri Euroopa kliente Vene maagaasiga ning kindlustada energiaprojektide julgeolek.

Kremli administratsiooni ülem Sergei Ivanov ütles eelmisel nädalal, et South Stream ning sarnane Läänemere-alune projekt Nord Stream «muudavad Vene tarned stabiilseks ning täiesti sõltumatuks mis tahes välisfaktorist, kaasa arvatud transit».

Ent projekt, mis peaks alustama gaasi pumpamist alates 2015. aastast, on samuti pälvinud kriitikat ambitsioonika valiku eest rajada täiesti uus torujuhe selle asemel, et moderniseerida Ukrainas eksisteeriv taristu.

Euroopa Liit toetab samuti rivaalitsevat projekti, mis kannab nimetust Nabucco ningpeaks tooma Kaspia mere piirkonnast pärit gaasi Euroopasse. Venemaa suhtub projekti suure kahtlusega.

South Streami projekt on Putini jaoks hiiglasliku isikliku tähtsusega ning märgina tema tõsistest kavatsustest andis ta Gazpromi täitevjuhile Aleksei Millerile korralduse tuua käivitamistähtaeg 2013. aastalt 2012. aastasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles