Kasvav majandussektor leitud: must turg ja varimajandus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat.
Lääne-Virumaal jäi nädalavahetusel vahele kolm salasigarettide müüjat. Foto: Politsei

Praktiliselt kõigi majandussektorite kokkukuivamise ajal on üks sektor – must turg – Euroopas kasvama hakanud, vahendab EUObserver värsket uuringut.


Euroopa Liidu vanades liikmesriikides kasvab varimajandus tänavu 0,3 kuni 0,9 protsendi võrra, prognoosib Austrias valminud uuring. Varimajanduse hulka arvatakse teenuste ja kaupade vahendus ilma makse tasumata, nagu sularaha eest ja ilma tšekita autoparandus või ehitustööd, aga mitte tõsised kuriteod, nagu prostitutsioon või narkootikumide vahendamine.

Enim, 0,8-0,9 protsendi võrra, kasvab varimajandus Iirimaal, Suurbritannias ja Hispaanias.
Johannes Kepleri ülikoolis Friedrich Schneideri koostatud uurimus ei puuduta küll postkommunistlike ELi liikmesriike, kuid Schneideri hinnangul on seal varimajanduse kasv sama kiire või kiiremgi.

Viimased 15 aastat on must turg Euroopas järjekindlalt kahanenud.

Uuring võtab arvesse motivaatoreid, nagu suurenev maksukoormus, tööpuudus ning usaldamatus riigi vastu, aga ka otseseid mõjutajaid, nagu nõudlus sularaha järele. Schneideri sõnul tekitavad enamiku varimajanduse käibest inimesed, kel on ka legaalne töökoht. «Belgias nädalavahetusel välja minnes näed, et nädalavahetuseti tehakse rohkem ehitustöid kui nädala sees,» tõi ta näiteks.

Samas prognoosis Shneider tõsiste kuritegudena käsitletava äri vähenemist. Kasvav maksukoormus ilmselt narkootikumide müüki ei mõjuta, prostitutsioonitulud aga tõotavad hoopis väheneda, kuna Schneideri sõnul on ärimeestel vähem raha, mida kulutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles