Eurosaadik: ELi süsihappegaasi kogumise projekt on läbi kukkunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace aktivistid nõavad süsihappegaaside vähendamist.
Greenpeace aktivistid nõavad süsihappegaaside vähendamist. Foto: SCANPIX

Kõik Euroopa projektid süsinikdioksiidi kogumiseks ja sekvestratsiooniks (CCS) on läbi kukkunud, ütlesid Euroopa Liidu allikad neljapäeval.

Eesmärk oli panna energeetika- ja teised suurtes kogustes süsihappegaasi tootvad objektid kasvuhoonegaasi siduma ja maa all ladustama, et need keskkonda võimalikult vähe kahjustaksid.

Euroopa Parlamendi saadik, Briti liberaaldemokraat Chris Davis on süsinikdioksiidi kogumine projekti eest seisnud ning ütles, et uusimad arengud on suureks pettumuseks.

«Lootus, et Euroopast saab maailmas juhtiv jõud, mis töötab välja kliimasoojenemisega võitlemiseks vajalikku võtmetähtsusega tehnoloogiat, on purustatud,» ütles Davies.

Ta lisas, et enam kui 1,5 miljardit eurot, mille EL eraldas CCS projektidele, suunatakse nüüd uutesse taastuvenergiaprojektidesse.

Neljapäeva hommikul teatas maailma suurim terasetootja ArcelorMittal, et loobub EL-i projektist Uclos, mis nägi ette süsihappegaasi kogumise ja sekvestratsiooni jaama ehitamist Florange'i Prantsusmaal. Daviese sõnul tähendab see, et «mitte ükski CCS plaan ei jätku».

EL otsustas 2007. aastal, et 2015. aastaks töötab 12 CCSi näidisprojekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles