Makse laekub nii mis mühiseb

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Novembris kogus maksu- ja tolliamet  riigieelarvesse makse 377,2 miljonit eurot ning 11 kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 93,7 protsenti. Aasta jooksul on makse laekunud 10,3 protsenti rohkem kui eelmisel aastal sama ajaga.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Sven Kirsipuu ütles, et suveprognoosiga võrreldes on laekumine ootuspärane, vaid kogutud käibemaks ja füüsilise isiku tulumaks ületab seda veidi.

Võrreldes eelmise aasta novembriga laekus makse 4,1 protsenti enam. Aasta jooksul on maksutulu laekunud 10,3 protsenti rohkem kui mullu sama ajaga. Senisest maksutulust laekus 72 protsenti sotsiaalmaksust ja käibemaksust, mistõttu on riigieelarve kontekstis tegemist laekumisi kõige enam mõjutavate maksudega.

Tänu tööturu positiivsele arengule selle aasta jooksul laekus novembris sotsiaalmaksu 159,4 miljonit eurot ning 11 kuuga on eelarvesse kogutud 1,8 miljardit eurot ehk 91,8 protsenti eelarves kavandatust. Eelmise aasta novembriga võrreldes kasvas laekumine 6,3 protsenti. Kõige kiirem palga väljamaksete kasv oli veonduse ja laonduse ning ehituse sektoris.

Sotsiaalmaksu paremat laekumist  mõjutas tööhõive ja keskmise palga kasv, mis tõusid kolme kvartali keskmisena vastavalt 2,8 protsenti ning 5,8 protsenti. Kuigi maksudeklaratsioonide põhjal on kasvuprotsendid veidi tagasihoidlikumad, siis statistikaameti avaldatavad numbrid sisaldavad ka välismaal töötavaid inimesi, füüsilisest isikust ettevõtjaid, pereettevõttes või oma talus tasuta töötajaid. Tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide järgi oli 10 kuu hõive kasv keskmiselt 2,5 protsenti ning oktoobris lisandus deklaratsioonidele ca 5500 inimest võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Käibemaksu laekumine oli novembri lõpuks 1,38 miljardit eurot, mis kasvas eelmise aastaga võrreldes 13,1 protsenti. Novembri laekumised ulatusid seejuures 107,8 miljoni euroni, mis on oluliselt madalam tase võrreldes eelmiste kuudega. Põhjuseks eelkõige asjaolu, et eelmistel kuudel kontrolli suunatud tagastusnõudeid rahuldati novembris tavapärasest rohkem ning makstud summad seejuures oluliselt ei muutunud.

Käibemaksu laekumine on seotud eelkõige era- ja valitsussektori tarbimise ning investeeringute arenguga. Heaks võrdlusindikaatoriks oleva jaekaubanduse kasv ulatus selle  aasta esimese kümne kuu jooksul 12,8 protsendini ning see vastab ligikaudu ka käibemaksu laekumise senisele arengule. Keskmise reaalpalga kasv 2012. aasta jooksul ning tarbijate võrdlemisi kõrge kindlustunne suurendas eratarbimise kasvu, kuid kõige kiirem deklareeritud käivete kasv oli siiski ehitussektoris – põhjuseks suuremahulised valitsussektori investeeringud välisvahenditest ning heitmekvootide müügist saadud tulust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles