Valitsus kiitis heaks Kreeka riigivõla jätkusuutlikkuse tähtaja pikendamise

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Andres Haabu

Valitsus nõustus tänasel istungil seisukohaga, et Kreeka on täitnud finantsabi programmi esimeseks ülevaateks seatud tingimused ja nõustus vastastikuse mõistmise memorandumi muudatustega.

Valitsus nõustus seisukohaga, et tulenevalt majanduse tunduvast halvenemisest tuleb toetada Kreeka riigivõla jätkusuutlikkuse saavutamise tähtaja pikendamist kahe aasta võrra ja Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) garantiitasude vähendamist 0,1 protsenti, intressimaksete edasilükkamist kuni 2023. aastani ja laenutähtaegade pikendamist viieteistkümne aasta võrra ning finantsabi programmist 10 miljardi euro eraldamist Kreekale riigivõla tagasiostmiseks.

Need meetmed ei tohi suurendada finantsabi andvate riikide kulutusi.

Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja Rahvusvahelise Valuutafond on lõpetanud Kreeka abiprogrammi vahehindamise, hinnates Kreeka pingutusi piisavaks. Samuti nõustuti, et Kreeka on teinud kõik väljamakse eelsed eeltegevused.

Eurogrupi 26. novembril toimunud erakorralisel kohtumisel jõuti finantseerimise põhimõtetes kokkuleppele. Võeti vastu eurogrupi avaldus, kus tunnustatakse Kreeka viimase aja edusamme ning rõhutatakse tugevnenud tingimuslikkust, mis toetab programmi ellurakendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles