Soome uus reaktor võib maksma minna 8,5 miljardit

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto kolmanda reaktori ehitus Soomes.
Olkiluoto kolmanda reaktori ehitus Soomes. Foto: SCANPIX

Kuigi lõplikud hinnad pole teada, siis soomlased pelgavad, et Olkiluoto kolmas reaktor võib maksma minna 8,5 miljardit eurot, kirjutas Helsingin Sanomat.

Esialgu lubas Prantsuse Areva uue reaktori ehitada 3,3 miljardiga. Valmima pidi see 2009. Praegu lubab Prantsuse kontsern, et see valmib 2014. Lõplikku hinda pole teada, kuid kuna Areva teatas, et samasuur reaktor Prantsusmaal Flamanville’s läheb maksma 8,5 miljardit, siis soomlased pelgavad, et lõpparve tuleb ka Olkiluoto uue reaktori eest samas suurusjärgus.

Helisingin Sanomat jätkas, et hiiglaslik hinnahüpe paneb küsimärgi alla ka teised uued arendused. Soomes on juba otsustatud ehitada Olkiluotosse neljas reaktor ja Fennovoima soovib rajada uue tuumajaama Pyhäjokile. Mõlemad uued reaktorid peaksid tulema 1600 MW võimsusega ja hinnanguliselt maksma 6 miljardit eurot.

Peale ehitustähtaegade venimise ja järsu hinnahüppe valmistab tuumajaamade rajajatele muret ka muutunud Soome majandusolukord. Majanduslanguse tõttu on Soome tööstuse struktuur muutunud, energiamahukad tööstused sulgenud või sulgemas uksi. Elektrit ei ole enam nii palju vaja. Seda enam, et uued jaamad pidi valmima Soome mudeli järgi, kus tuumajaama aktsionärid saavad elektrit omahinnaga.

Peale kulude kasvu on Fennovoima teine probleem strateegiline investor. Kuna Saksa E.on otsustas projektist lahkuda, siis on vaja leida partner, kel on tuumajaamade rajamise kogemus ja teadmised. Fennovoima uues juhatuse esimees Juha Nurmi on öelnud, et tõenäoliselt ehitatakse väiksem reaktor, mille võimsus on alla 1000 MW, sest selle väiksem kulu on aktsionäridel kergem kanda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles