Riho Unt: Eesti ettevõtete tervis on väga hea

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB juhatuse esimees Riho Unt.
SEB juhatuse esimees Riho Unt. Foto: Liis Treimann / Postimees

«Eesti ettevõtete tervis on täna kordades parem kui 2008ndal aastal,» ütles SEB juhatuse esimees Riho Unt. «Ettevõtjatel pole vaja enam karta seda kriisi, mis meil oli.»

Unt tugines panga läbiviidud nõustamisprojektile, mille raames sõitsid pankurid läbi kõik Eesti maakonnad ja külastasid ligi 900 väikest ja keskmise suurusega ettevõtet. Projekti raames korraldas pank ka ettevõtjate seas küsitluse, kus firmaomanikud ja –juhid andsid hinnanguid oma ettevõtte järgmise aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.

Unt rääkis küsitluse tulemusi tutvustades, et igas maakonnas jäi silma 1-2 ettevõtet, kes olid tipptasemel nii Eesti kui ka maailma konteksti arvestades. «Ei maksa arvata, et ettevõtlus on kõik Tallinna ligidale koondunud, tegelikult on igas maakonnas oma pärl,» ütles Unt.

Käibe kasv +18 protsenti

Keskmiselt plaanivad Eesti ettevõtjad järgmisel aastal käivet kasvatada 18 protsenti ja ligi kolmandik arvas, et käive mingil määral kasvab. Kõige optimistlikumad olid selles suhtes Tartumaa ettevõtjad. «Seal on ettevõtjad hästi innovaatilised ja näevad käibekasvu tulevat eelkõige eksporditurgudelt,» ütles Unt.

Võrreldes ülejäänud Eesti maakondadega olid kõige tagasihoidlikumate käibekasvuplaanidega Saaremaa ettevõtjad, neist enamik käibekasvu ette ei näinud.

Ekspordiplaanide osas on Hiiumaa ettevõtjad lausa omaette fenomen. «Neil on väga hea nišš – plastitootmine ja kuus edukalt tegutsevat plastitootmisettevõtet,» kirjeldas Unt. «Nad on nagu sõbralik ja üksteist toetav kommuun. Ja kaup läheb neil kõik otse üle mere Soome ja Rootsi.»

Investeerimise peale mõtlevad ootuspäraselt kõige rohkem tööstusettevõtted, kes tahavad oma protsesse efektiivsemaks muuta. «Igal ettevõtjal, keda mina küsitlesin, oli 2-3 mõtet, kuidas tööd tõhustada,» rääkis Unt, kes küsitles ise paarikümmet ettevõtet. «Viimasel ajal on väga aktiivsed investeerijad ka põllumehed.»

Töökohti kavatsevad küsitletud ettevõtjad luua järgmisel aastal 746 ja üldse plaanivad töötajate arvu suurendada 222 ettevõtet. Palgatõusuga on nii ja naa - kuna tööjõuturg on pigem positiivse varjundiga, siis eeldab see ettevõtjatelt ka kerget palkade tõstmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles