Kinnisvarafirmade liit: üüritulu maksustatagu 10 protsendiga

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Rüütel.
Tõnis Rüütel. Foto: Peeter Langovits

Eesti Kinnisvarafirmade liit on arvamusel, et üürituru olukorra parandamiseks võiks riik kehtestada üüritulu maksuvabastuse või langetada sellelt küsitavat tulumaksu kümne protsendini.

«Tänane eluruumide üürileandmine toimib paljuski läbipaistmatu eraisikult-eraisikule suunatud ärina. Läbipaistmatus tähendab nõrku või puuduvaid üürilepinguid, ebakindlust nii üürileandja kui üürniku poolt ja mis siin salata – ebaausat manööverdamist maksudega,» kirjutas liidu tegevdirektor Tõnis Rüütel E24-le saadetud arvamuses.

Tema sõnul annab maksustamise mõttes hallis tsoonis asuv üürisektor olulise konkurentsieelise makse mittemaksvatele üürileandjatele, mistõttu teeb liit ettepaneku see eelis kõrvaldada.

«Tulumaksuvabastus pöörab ebaausa äri konkurentsieelise tagurpidi. Tulumaksuvabastuse puhul saab eduseisu üürileandja, kes on valmis sõlmima korrektseid üürilepinguid ja liigutama üüriraha ausalt läbi pangakontode,» leidis Rüütel.

Täna kasutab Rüütli sõnul üüripinda hinnanguliselt 15 protsenti inimestest, ent see number võiks kasvada arenenud riikide suunas ja jõuda suurusjärku 25-35 protsenti.

«Laiem üürituru osakaal võimaldab kõikidele inimestele paremat eluruumi valikuvõimalust ja suurendaks tööjõu mobiilsust. Laiem üüriturg hoiaks hinnad stabiilsed ja ära jääksid igasügisesed üürituru mini-buumid,» ütles Rüütel.

Kui täielik maksuvabastus ei sobi, pakub Rüütel välja alternatiivi: kinnisvara üürimisest saadud tulude maksustamine oleks madalama maksumääraga – näiteks 10 protsenti.

«Analoogset lahendust kasutatakse praegu mitteresidendi teatud liiki tulude maksustamisel ning see säte teeniks sama eesmärki, st eelduslikud kulud võetakse arvesse ja ära jääb keeruline kontrollimenetlus.»

Kirjeldatud ettepanekutega on Eesti Kinnisvarafirmade Liiduga ühinenud ka Eesti Omanike Keskliit ja Eesti Maksumaksjate Liit pöördumistes Majandus –ja kommunikatsiooniministeeriumi ja Rahandusministeeriumi poole. «Seni oleme jäänud hüüdjaks hääleks kõrbes.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles