Millal selgub elektri üldteenuse hind?

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldteenuse marginaalide hind langes.
Üldteenuse marginaalide hind langes. Foto: Toomas Huik

Elektri üldteenuse jaanuari hind neile tarbijatele, kes turu avanedes uut elektrilepingut ei sõlmi, selgub ilmselt veebruaris, kui esimene kuu turu avanemisest on möödas.

Konkurentsiameti pressiesindaja Maarja Uulits ütles teisipäeval BNSile, et elektri börsihinnale lisanduva üldteenuse marginaali saab amet kinnitada ilmselt veebruari keskel.

Eesti Energia hakkab üldteenust pakkuma kontserni kuuluva jaotusvõrguettevõtte Elektrilevi võrgu teeninduspiirkonnas. Läänemaal ja Viimsi vallas pakub elektri üldteenust võrguettevõtja Imatra Elekter AS. Kodutarbijatele hakatakse elektrienergiat müüma üldteenuse korras, juhul kui tarbija jätab tänavu sõlmimata 1. jaanuarist kehtima hakkava elektrilepingu.

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik ütles, et jaanuari üldteenuse hinda on võimalik arvutama hakata alates 9. veebruarist. Tema sõnul ei kooskõlasta Eesti Energia avatud turul üldteenuse hindu konkurentsiametiga etteulatuvalt, vaid konkurentsiamet teeb järelevalvet tagantjärgi.

Konkurentsiamet märkis oma selgituses, et üldteenuse hinnakujunduse alus on eelmise kuu kaalutud keskmine börsihind ja seega on see võrreldav nende hinnapakettidega, mis sõltuvad börsihinnast. Üldteenuse hinna saamiseks korrutatakse ameti teatel võrguettevõtja kliendile edastatud üldteenuse tunnipõhine elektrikogus Nord Pool Spoti elektribörsi Eesti hinnapiirkonna tunnihinna kaalutud keskmisega. Sellele lisanduvad ettevõtja põhjendatud kulud ja mõistlik kasum, märkis amet.

Müügikulude ja mõistliku kasumi osakaal üldteenuse elektrienergia hinnas sõltub konkurentsiameti selgituse järgi üldteenuse kasutajate tarbitud energiakogusest: mida suurem on tarbimine, seda väiksem on lisakulu tarbitud kilovatt-tunnile. Milliseks üldteenuse hind täpselt kujuneb, sõltub sellest, kui palju tarbijaid üldteenust kasutab, märkis konkurentsiamet.

Võrguettevõte avaldab kalendrikuus üldteenuse korras müüdud elektrienergia hinna koos selle aluseks olevate andmete ja arvutuskäiguga oma kodulehel järgmise kuu üheksandaks kuupäevaks. Kodulehel tuuakse eraldi välja tasu elektrienergia eest ja lisatud müügimarginaal ehk põhjendatud kulud koos mõistliku kasumiga. Üldteenuse hinna põhjendatust on konkurentsiametil õigus kontrollida. Seadus kasumi osas konkreetset piirangut ei sätesta, kuid selle kontrollimisel lähtub konkurentsiamet teiste riikide praktikast.

Konkreetset marginaali ei ole ameti teatel praegu võimalik öelda, kuna see sõltub sellest, kui palju tarbijaid jääb üldteenusele ja millised on teenuse osutamiseks vajalikud kulud. Marginaal ei tohiks ameti hinnangul olla märkimisväärselt suurem kui suuremate ettevõtete pakutavates muutuvhinnaga pakettides.

Lisaks Eesti Energiale ja Imatra Elektrile pakub üldteenust mitu väiksemat pakkujat, nende hulgas Maardus jaotusvõrgu teenust pakkuv AS Maardu Elekter, Narva ja Sillamäe linnades OÜ VKG Elektrivõrgud, Kohtla-Järve linna Järve linnaosas OÜ VKG Energia, Saue valla Laagri alevikus OÜ Sagro Elekter, Jüri alevikus Rae valla kommunaalteenuste ettevõte Elveso ning Saku alevikus ja Juuliku külas AS Saku Maja.

Lepingu elektri ostmiseks peaks 10. detsembriks tarbija majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel sõlmima eelkõige siis, kui soovib 1. jaanuarist jõustuvat lepingut ettevõttega, kellelt tarbija praegu elektrit ei osta. Kui tarbija sõlmib elektriostu lepingu praeguse müüjaga, siis on tal selleks aega detsembri lõpuni.

Elektri ostmiseks uue müüjaga saab lepingu sõlmida ka pärast 10. detsembrit, kuid sel juhul peab arvestama, et müüja vahetus peab olema toimunud vähemalt 21 päeva enne uue müüja teenuse osutamise algust ning uus leping saab kehtima hakata kalendrikuu algusest. Näiteks tuleb järgmisel aastal hiljemalt 10. jaanuariks sõlmida elektrileping, kui klient soovib, et see hakkaks kehtima 1. veebruarist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles