Schäuble pani pangandusliidu plaanile pidurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schäuble pani pangandusliidu plaanile pidurit.
Schäuble pani pangandusliidu plaanile pidurit. Foto: SCANPIX

Euroala pangandusliidu plaanid põrkasid eile vastu müüri: Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble hoiatas kõiki liikumast liiga kiiresti ning seadis kahtluse alla diili sündimise käesoleva aasta lõpuks.

Schäuble vastuväited kõlasid vaid nädal enne ELi liidrite vastavateemalist tippkohtumist ning tähendavad seda, et euroala pankade nn «ainujärelevalve» loomine võib pikalt venima hakata – kuigi tegemist on reformiga, mida peetakse võtmefaktoriks ühisrahabloki hapra finantssektori usaldusväärsuse taastamisel.

Mõned Schäuble ametivennad hoiatasid, et mistahes signaal ühtsest pangajärelevalvest taganemise kohta – mis juba viis kuud tagasi eesmärgiks võeti – võib turgusid tugevalt ehmatada.

Euroopa Keskpanga (EKP) asepresident Vítor Constâncio ütles, et järelevalvereformi «kiire» teokstegemine on «euroala usaldusväärsuse seiskukohast väga tähtis». «Ma tahan rõhutada, et kui seda ei juhtu, maksab see meile kätte – turgude reaktsioonist kõneledes,» ütles ta.

Schäuble väljendas oma vana muret, aga kõvemate sõnadega. Ta ei luba allutada EKP järelevalvele kõiki 6000 euroala pankasid – sealhulgas ka väikepankasid nagu Saksamaa arvukad piirkondlikud hoiupangad – ning nõuab selget eraldusjoont EKP rahapoliitika ja pangandusjärelevalve vahele.

«Saksa parlamendilt oleks väga raske heakskiitu saada, kui te jätaksite [ettepanekusse sisse] järelevalve kõikide Saksa pankade üle,» ütles Schäuble oma kaasministritele. «Mitte keegi ei usu, et üks Euroopa institutsioon tuleks toime 6000 Euroopa panga järelevalvega – selle kümnendi jooksul küll vist mitte, kui kristalselt aus olla.»

Kõrged euroametnikud usuvad, et Saksa kantsler Angela Merkel on diili suhtes avatum. Rahandusministrid kirjutasid endile kalendritesse kohtumise tulevaks kolmapäevaks, tippkohtumise eelõhtuks. Mõned delegatsioonid ei väsi kinnitamast, et kokkulepe on käeulatuses ning et Berliin on valmis kompromissiks.

Samas ajas Schäuble jõuline seisukohavõtt diplomaadid, kes seni ettevaatlikku optimismi olid väljendanud, siiski ärevile.

Näiteks ehmatas neid Schäuble väide, et piisava tulemüüri tekitamine EKP sees – eraldamaks pangandus- ja rahandusrolli – eeldaks ilmselt ELi lepete muutmist, mis võiks aga võtta mitu aastat. Muret EKP praeguste reeglite pärast jagavad ka Rootsi ja Poola, kuna pangandusliidu «eurovälsitel» liikmetel ei oleks täisväärtuslikku hääletusõigust.

Vaevu varjates oma pahameelt, hoiatasid Prantsuse, Belgia, Hispaania ja Itaalia ministrid Saksamaad ELi poolt paikapandud tähtaja ületamise ohtude eest.

Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici ütles: «Me ei tohiks venitada.»

«See on veider vasturääkivus, rõhuda kvaliteedile üle kõige... Vaadake, kuidas maailm meid jälgib. Tempo on osa kvaliteedist,» lisas Belgia rahandusminister Steven Vanackere.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles