Elektriturupaanika – kas valida fikseeritud hind?

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti elektribörsi hind kõigub suhteliselt vähe.
Eesti elektribörsi hind kõigub suhteliselt vähe. Illustratsioon: Pm

Kuna hinnapakkumuste käärid ei ole suured ja enamikul majapidamistest on pakettide vahel valides võimalik võita vaid mõni euro aastas, pole elektrimüüja valik muud kui usu küsimus ja turundustöö vili.

Kuigi võrgufirmade Eesti Energia või Imatra Elektri klientidel on vabaturupaketi valikuga oma praeguse elektrifirma juures aega detsembri lõpuni, meenutab postkontoreis või müüjate esindustest toimuv aina enam paanikat – rahvas sõlmib iga hinna eest elektrilepinguid.

Elektrumi apsakas

Meelehärmi lisas ka pakasega kohati kõrgeks tõusnud hind. Nii oli esmaspäeva pärastlõunal ühel tunnil hind Eesti hinnapiirkonnas megavatt-tunni eest sada eurot, mis kilovattidesse taandatuna teeb kümme senti.

Lisades käibemaksu, on see kaks korda kõrgem kui kõige kallimad fikseeritud hinnaga pakkumised.

Samas on ühe tunni hind petlik, sest üks erandlik tund mõjutab küll kuu keskmist, kuid samal päeval oli näiteks kõige madalam tund 33 eurot. Avatud turul maksavad tarbijad börsihinnaga pakettides aga just nimelt kuu keskmise hinna järgi.

Esmaspäevast hinnataset kasutades väljastas Elektrum eile näiteks pressiteate, kus märkis, et nende fikseeritud hinnaga pakkumus on kaks korda soodsam kui nimetatud sajaeurone tunnihind. Ettevõte jättis küll lisamata, et pakutuga kaasneb kuutasu, mis kilovatt-tunni hinna märksa kõrgemale tõstab. Elektrumi pressiesindaja Priit Pruul ütles, et nad unustasid lisada, et koos kuutasuga maksab elekter nende pakutuna palju rohkem.

Pruul toonitas, et börsihind on alati teadmata suurus, mistõttu targem oleks hind fikseerida.

Ometi näitab aga Elektrumi ebaõnnestunud teade ning Eesti Energia esmajoones pakutu, et suured firmad eelistaks siduda kliendid pikaks ajaks fikseeritud hinnaga.

Laias laastus jagunevadki elektrimüüjate pakkumused fikseeritud hinnaga ja börsihinnaga pakettideks. Elektrimaakleri Nordic Power Managementi juhatuse esimees Tiit Nigul ütles, et sõbrad küsivad temalt iga päev, kas hind fikseerida või osta elektrit börsihinnaga.

Erinevus pole suured

«See on usu küsimus, kui teaksin, mis oleks õige, siis ma ei peaks praegust tööd tegema,» ütles Nigul. «Kui inimene usub, et tuleb pehme talv, mil elektritarbimine on väike, tasuks jääda turupõhiselt ostma. Kui arvate, et tuleb külm talv ja hinnad lähevad sellepärast üles, tasub fikseerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles