Eesti eksportis üheksa kuuga 122 miljoni euro väärtuses kalatooteid

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskelt püütud räim.
Värskelt püütud räim. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

2012. aasta esimese üheksa kuu jooksul oli Eesti kalatoodete eksport kokku 122 miljonit eurot, mis moodustab 16 protsenti kogu põllumajandustoodete ekspordist. 

2011. aastal oli Eesti kalatoodete eksport kokku 151 miljonit eurot, mis moodustas kogu põllumajandussaaduste ekspordist 15 protsenti.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kohtus täna Ukraina Kalaameti peadirektori Viktor Dronikiga, kes kinnitas, et Ukraina on huvitatud Eesti kalatoodangust ning tegeleb kala impordi reeglite lihtsustamisega.

Ukraina moodustab 10 protsenti Eesti kalakonservide ja 6 protsenti muu kala (v.a eluskala) ekspordist. Ukrainasse on sel aastal eksporditud 2,2 miljoni euro eest kalakonserve ja 6,5 miljoni euro eest muud kala (v.a eluskala).

«Ukraina on tollimakse alandanud ning kinnitas, et tegeleb kala impordi reeglite lihtsustamisega. Probleemiks on täna see, et kõigile kalatoodetele on määratud üks tollihind, mis ei arvesta erinevate kalatoodete lõpphinnaga,» ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

«Eesti on Norra ja Islandi järel kolmas kala importija Ukrainasse, nii et kahepoolselt põllumajandus- ja kalandussaaduste kaubavahetuselt takistuste kõrvaldamine on mõlema riigi huvides.»

2011. aastal eksportisid Eesti kalandusettevõtted Ukrainasse 58,5 tuhat tonni kilu, 17 tuhat tonni räime ning 19,5 tuhat tonni mageveekala ja nendest valmistatud tooteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles