Pensionieelikud saavad teise sambasse kogumist jätkata

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionäride meeleavaldus 2007. aasta lõpus.
Pensionäride meeleavaldus 2007. aasta lõpus. Foto: Peeter Langovits

Inimesed, kes saavad vanaduspensionile lähema kaheksa aasta jooksul, pääsevad maksete külmutamisest.


Valitsuse värske otsus näeb küll ette, et kõik maksed teise pensionisambasse külmutatakse selle aasta 1. juunist, kuid lähema kaheksa aasta jooksul pensionile pääsevad inimesed võivad taotleda sissemaksete jätkamist tuleva aasta algusest.

Sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni esimees Eiki Nestor märkis, et vanaduspensionieelikuile maksete alles jätmine oli üks osa valitsuses küpsenud kompromissist.

Nestori sõnul pole tehniliselt võimalik teise sambasse makseid katkematult jätkata, inimestel ja asutustel peab jääma aega, et esitada avaldused ja registreerida maksete jätkamist soovijate andmed.

Kui valitsuse ettepanek riigikogu heakskiidu saab, tuleb pensionieelikuil minna oma panka ja teha avaldus, et soovivad jätkata maksete tegemist teise pensionisambasse.
Sellisel juhul maksab inimene oma palgast uuest aastast kaks ja riik jätkuvalt neli protsenti.

Oma pensionifondi tuleb minna avaldust kirjutama ka neil, kes tahavad vabatahtlikult jätkata kahe protsendi maksmist pensionifondi uuest aastast.

Nestor märkis, et teise samba pensionifond pole ainult keskmisest jõukamate inimeste pärusmaa.

«Ka keskmisest palgast vähem palka saavad inimesed on huvitatud vabatahtlikest maksetest teise pensionisambasse,» ütles Netor. «Need, kes on kindlad oma töökohas, jätkavad makseid.»

Vabatahtlikult makseid tegevad inimesed saavad hüvituseks riigi poolsed topelt maksed aastail 2014-2017. Lisaks on lisavõimalus neile inimestele, kes praegu koos riigiga maksetest 2010. aastani loobuvad.

Aastail 2014-2017 võivad nemad siis maksta kolm protsenti oma palgast. Sellisel juhul tasub riik samuti nende eest 6 protsendipunkti sotsiaalmaksust.

Tavapärane kaks pluss neli protsenti süsteem peaks taastuma 2018. aastal.

Mehed saavad praegu pensionile 63-aastaselt, naistel see iga järk-järgult tõuseb kuni meestega võrdsustumiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles