Ministrid kiitsid heaks Hispaania panga-abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp.
Hispaania lipp. Foto: SCANPIX

Euroala rahandusministrid kiitsid eile õhtul heaks 39,5 miljardi eurose abi Hispaania pankadele, tõmmates sealse kriisi kammitsemise kavale ametlikult joone alla.

Otsus kui selline polnud üllatus – juba juunis ütlesid needsamad ministrid, et on valmis käima Hispaania pankadele välja kuni 100 miljardit eurot.

Hispaania pangad on kehvas seisus suure kinnisvaramulli lõhkemise tagajärjel.

Ministrite heakskiitev peanoogutus tuli vaid paar tundi pärast seda, kui kõlas Madridi ametlik abipalve.

Paljude analüütikute arvates on summa aga palju väiksem, kui vaja – arvestades, et Hispaania majanduslangus süveneb ja pankade käsi käib seetõttu üha halvemini.

Mõnede analüütikute hinnangul läheb lõppkokkuvõttes vaja kaks või kolm korda rohkem raha.

Euroametnikud loodavad, et pankadele pakutud süst koos hiljuti väljakuulutatud eelarve-eesmärkide leevendamisega võtab Madridilt pinge pealt ära ning aitab vältida «päris» päästepaketti.

10-aastaste Hispaania riigivõlakirjade tootlused kukkusid uudise tulemusel 5,25 protsendi peale – kaheksa kuu madalaimad laenukulud.

Eurogrupi juhi Jean-Claude Junckeri sõnutsi kantakse raha üle tuleva nädala keskel.

Abilaenu kustutuspäev saabub kaheteistkümne ja poole aasta pärast, ajapikendus on 10 aastat. Esimesel aastal on intressimäär alla 1 protsendi.

Küprose abipaketi küsimuse lükkasid ministrid aga edasi. Junckeri sõnutsi ei tule otsust kindlasti enne 13. detsembrit.

13. detsember on Junckeri sõnutsi ühtlasi päev, mil ministrid taas Brüsselisse kokku tulevad, et viia lõpule Kreeka teise abipaketi remont.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles