Elektrimüüjate konkurents hinda ei mõjuta

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Rink.
Margus Rink. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Ringi sõnul on elektrimüüjate pakkumiste hinnatase langenud börsihinna alanemise tõttu, mitte aga müüjate vahelise konkurentsi tõttu.

Eesti Energia tuli vabaturu hinnapakkumistega välja septembri lõpus, teised müüjad oktoobris-novembris. Praeguseks on hinnapakkumiste tase langenud võrreldes paari kuu tagusega mõne protsendi võrra.

«Hind on langenud turuhinna langemise tõttu, mitte konkurentsi tõttu,» lausus Rink.

Rink lisas, et kuna hind on pidevalt langenud, siis on väiksed ja keskmised ettevõtted jätnud lepingu sõlmimise viimasele minutile, lootes, et hind langeb veelgi.

Uuest aastast pakub elektrienergiat seitse müüjat, kellest kolm on senised võrgufirmad. Teiste riikide kogemuse järgi on aga võrgufirmadel konkurentsieelis, sest inimesed ei ole kuigi varmad senist teenusepakkujat uue vastu vahetama.

Elektrum teatas eile, et nende turuosa avatud turul saab olema 9 protsenti. Elektrum keskendub firmadele, suurematele omavalitsustele ja suure tarbimisega kodumajapidamistele.

Rink prognoosis, et Eesti Energia turuosa saab olema 80-85 protsenti. Esmaspäevaks oli firma sõlminud 150 000 lepingut. Elektrum sõlmitud lepingute arvu ei avalikustanud.

Kommenteerides Latvenergo tütarfirma Elektrumi müügitööd ütles Rink, et Eesti Energia teeb Lätis sama: keskendub suurematele klientidele turuosa võitmiseks.

Rink lisas, et uute elektrimüüjate tulek parandab kindlasti Eesti Energia mainet, sest Eesti Energia pole enam monopoolne elektrimüüja ja inimesed näevad, et hind ei sõltu ainult firmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles