PRIA maksab detsembris 119,2 miljonit eurot otsetoetusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil lehm Pärnumaal asuvas Kärdi suurfarmis.
Pildil lehm Pärnumaal asuvas Kärdi suurfarmis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet  teatas, et alates 4. detsembrist laekuvad põllumeeste ja loomapidajate kontodele tänavu kevadel taotletud toetused. Üheksat liiki otsetoetusteks määras PRIA kokku ligi 119,2 miljonit eurot ning maksed tehakse detsembrikuu jooksul.

Tänavu tuli Eestis vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele esmakordselt rakendada toetuste vähendamist klientidel, kelle kõigi otsetoetuste summa ületab 5000 eurot. Nüüd on vajalikud arvestused valmis, vähenduste summa on kokku 9,3 mln eurot. Klientidele laekuvatelt summadelt on vajalikud mahaarvamised juba tehtud.  Kelle summat vähendatakse, need saavad posti teel ka kirjaliku selgituse.

«Hoolimata vähendamistest  on tänavune kättesaadav pindalatoetuste summa mullusest 4,3 miljoni euro võrra suurem,» tõdes PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Tanel Trell.

Suurima summa PRIA vahendusel igal aastal välja makstavatest toetustest moodustavad pindalapõhised otsetoetused. Neid taotlesid tänavu 16 758 maakasutajat. 

Ühtset pindalatoetust määras PRIA 16 626 taotlejale kokku 90,5 miljonit eurot. Põllumajandus-kultuuri täiendavat otsetoetust 2006. aasta referentsi alusel määrati kokku 6,05 miljonit eurot ja 2008. referentsi alusel ligi kolm miljonit eurot.

Ühtse pindalatoetuse ühikumäär tõusis 9,38 eurot hektari kohta. Ühtse pindalatoetust rahastab Euroopa Liit ning selle ühikumäära kasv on ühtse põllumajanduspoliitika raames ette planeeritud. Toetust on Eesti põllumehed saanud alates 2004. aastast, mil oli ühikumäär 26,46 eurot hektari kohta.

Enim pindalapõhiseid toetusi määrati Lääne-Virumaale, kokku 10,4 miljonit eurot 103 482 hektarile.

Pindalapõhiseid otsetoetusi makstakse põllumeestele selleks, et toetada tootmise jätkumist ja aidata hüvitada maa harimiseks tehtud kulutusi.

Samuti alustab PRIA alates teisipäevast kuut liiki loomatoetuste väljamaksmist, maksmisele kuuluv summa on kokku 19,6 miljonit eurot.

Tänavu märtsis ja aprillis laekus PRIA-le loomakasvatustoetuste taotlusi kokku 5084 loomapidajalt. Enim makstakse piima täiendavat otsetoetust, kogusummas 13,8 miljonit eurot. Ammelehma kasvatamise täiendavat otsetoetust eraldatakse 2,03 miljonit eurot ja veise täiendavat otsetoetust 1,78 miljonit eurot.

Ammlehma ja ute kasvatamise täiendavat otsetoetust võib saata loomapidajal karjas olevate loomade kohta eeldusel, et vajalikud andmed ka PRIA loomade registris kajastuvad. Piima, ute ja veise täiendavat otsetoetust sai taotleda varasemate aastate taotlustega seoses kindlaks tehtud määratud toetusõiguste alusel. Neid viit toetust rahastatakse Eesti riigieelarvest, teatas PRIA.

Euroopa Liidult pärineb raha piimasektori eritoetuse maksmiseks, millega toetatakse kuni 100-pealiste piimakarjade omanikke, leevendamaks nende raskusi konkurentsis suurettevõtjatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles