Sirje Niitra: kolleegide suhe pingestab õhku

Sirje Niitra
, rubriigi toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra.
Sirje Niitra. Foto: Peeter Langovits

Töösuhteid ja töiste ühisürituste kasutegureid uurides vestlesin paljude inimestega ja sorisin endagi mälus. Eks aastate jooksul ole firmade jõulupidusid, suve-, sügis- ja talvepäevi nähtud küll ja küll. Alati saab neid oodatud, pärast on lõbu laialt ja jutustamist kui palju, et mis kõik juhtus ja kuidas nalja sai.

Vabas ja ülemeelikus peomeeleolus võib paljugi juhtuda. Näed kolleegi, keda pole tööl seni tähelegi pannud, hoopis teises valguses ja märkad tema naiselikke või mehelikke võlusid. Kindlasti on nõnda alguse saanud paljud kaunid suhted, mis annavad edasisele töötegemiselegi tiivad.

Oma tutvuskonnast võin tuua näite, kuidas naine, kel bioloogiline kell juba ammugi kõrvus tiksus, leidis tööpeolt endale mehe, kellega sai lapse ja kellega ta hiljem ka õnnelikult abiellus. «Olin selline tagasihoidlik, väljas ei käinud. Mul polnudki praktiliselt teist võimalust endale partnerit leida,» hindab ta tagantjärele olukorda.

Kuid on ka teistsuguseid näiteid. Üks mees kurtis, et tal on ette tulnud piinlikke olukordi, kus pärast pidu töökaaslastega täpselt ei mäleta, mida oma naisalluvaga svipsis peaga tehtud sai või mida kokku lubati, kuid naine vaatas teda järgmisel päeval tööl väga lootusrikka pilguga.

Mees oli sunnitud näitsikut nähes suurest piinlikkusest silmad maha lööma. Lisaks vaevasid süümepiinad kodus abikaasa ees. Nüüd on mees aru saanud, et sellised ühe-õhtu-romaanid ei anna midagi juurde, pigem võtavad ära. «Kui tunnen vajadust adrenaliinilaksu järele, lähen parem mägedesse suusatama või langevarjuga hüppama,» ütleb ta naerdes.

Lõbusatel pidudel võib olla aga ka sootuks hullemaid tagajärgi. Kui värskelt salasuhtesse astunud ülemus hakkab silmanähtavalt kaitsma ja eelistama oma lemmikut, võib see pikaks ajaks häirida õhkkonda kogu kollektiivis. Ise teevad nad näo, nagu poleks midagi muutunud, aga kõik teised teavad ja sosistavad.

Koos käiakse pikkadel lõunapausidel ja lahkutakse õhtul töölt silmatorkavalt väikese vahega. Tavaliselt ei kesta sellised suhted siiski kuigi kaua ja pärast on asjaosalistel koos töötada veelgi raskem, eriti siis, kui iga päev kokku peab puutuma.

Psühholoogid soovitavad mitte lasta keelatud suhtel väikesest, kuid meelikõditavast flirdist kaugemale areneda, vaid panna sellele õigel ajal piir. Sest pärast pidu saabub paratamatult argipäev. Head pidutsemist kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles