Eesti majandususaldus langes novembris allapoole ajaloolist keskmist

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märkimisväärne langus.
Märkimisväärne langus. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni andmetel oli Eesti majandususaldusindeks novembris pikaajalise keskmise (=100) suhtes 99,4 punkti, mis on alla ajaloolise keskmise.

Kindlustunne (sesoonselt silutud andmetel) langes viimase kuuga tööstuse, teeninduse, ehitussektoris ja tarbijatel ning tõusis natuke kaubanduses, teatas konjunktuuriinstituut.

Euroopa Liidus tervikuna suurenes majandususaldus novembris 2 punkti (indeks 88,1). Euroopa suurriikidest teatas olukorra paranemisest Suurbritannia (tõus 3,1 punkti) Saksamaa (+2,3 punkti), Poola (+2,1) Prantsusmaa (+1,6), Hispaania (+0,5) ja Itaalia (+0,4). Euroopa Liidus tõusis majandususaldus 15 riigis, 2 riigis ei muutunud ja langes 9 riigis.

Novembris oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise vaid Lätis ja Suurbritannias.

Vähim oli kindlustunnet majanduse tuleviku suhtes Küprosel (63,4), Portugalis (72,9), Kreekas (79,0) ja Sloveenias (78,4)

Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus on kõrgem Euroopa Liidu keskmisest. Nii oli majandususaldus Lätis 104,2 (kuuga ei muutunud), Leedus 99,5 (tõus 0,2 punkti), Rootsis 93,2 (langus kuuga 4 punkti), Soomes 90,2 (tõus kuuga 0,6 punkti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles