Merkel kaalub Kreeka-laenude kustutamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Kantsler Angela Merkeli sõnutsi on Saksamaa valmis kaaluma mõnede euroala abilaenude andestamist Kreekale, kui viimane oma eelarvega lõpuks ülejääki jõuab.

«Kui Kreeka ühel päeval taas ilma uut raha juurde laenamata toime tulema hakkab, siis tuleb olukord üle vaadata ja sellele hinnang anda,» ütles Merkel eile Saksa lehele Bild am Sonntag, rõhutades siiski, et isegi kui Kreeka kärpekava rööbastel püsib,  «ei juhtu seda enne aastat 2014 või 2015».

Merkeli valitsus tõrjus tagasi Rahvusvahelise Valuutafondi hiljutise katse suruda euroala valitsustele peale «juukselõikust» juba lähitulevikus. Samas aga andis isegi Saksa rahandusminister  Wolfgang Schäuble läinud nädalal mõista, et vaevalt keegi pügamistest pääseb.

Berliin tahaks iga hinna eest vältida kahjumeid Kreeka laenudelt enne septembrikuised Saksa üldvalimisi, kuna opositsioon võiks seda oma kampaanias Merkeli vastu ära kasutada.

Samal ajal tunnistavad valitsusametnikud, et Kreeka probleemid on jätkuvalt niivõrd suured, et varsti ei ole enam võimalik teha nägu, nagu jääks kahjumid tulemata.

Reedel kiitis Saksa parlament heaks Kreeka laenuintresside langetamise ja tagasimaksetähtaegade pikendamise.

Opositsioonilised sotsdemokraadid kasutasid otsusele eelnenud parlamendidebatti selleks, et süüdistada Merkelit katses varjata avalikkuse eest Kreeka olukorra tõsidust.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles