Sotside pensioniplaan: rahakad saavad topelt

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestori sõnul oli sotside eelnõu valmis juba enne, kui riigikogu juhatus hakkas komisjonide töökorraldusega tegelema.
Eiki Nestori sõnul oli sotside eelnõu valmis juba enne, kui riigikogu juhatus hakkas komisjonide töökorraldusega tegelema. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsid esitasid äsja valitsusele kompromissettepaneku, et inimesed võiks vabatahtlikult jätkata makseid teise pensionisambasse.


Vabatahtlikult võiks makseid teha tuleva aasta algusest. Rahakad noored pensionärid, kes makseid jätkavad, saaksid vastutasuna riigilt aastal 2014-2017 topeltpanuse oma pensionifondi. Senise 4 protsendi asemel panustaks riik siis nende fondi mitu aastat 6 protsenti.


Sotside plaani järgi taastuvad maksed teise sambasse osaliselt 2011 ja täielikult 2012.


«Meie välja töötatud skeemiga tagame selle, et teise pensionisamba süsteem säilib ja vabatahtlikkuse alusel on inimestel õigus valida ka variant, kus inimesed oma tulevases pensionis ei kaota,» kommenteeris SDE fraktsiooni esimees Eiki Nestor.



«Teise sambaga liitunutel on õigustatud ootus, et riik oma kohustused täidab,» ütles Nestor. «See raha, mille me sisuliselt täna teise sambaga liitunute käest küsime - peab olema kogumispensionäridele hiljem hüvitatud. Säilib sama põhimõte mis kogumispensioni loomisel ehk siis tänaste riigi võimaluste korral teevad valiku kogumispensionärid, kuidas nad soovivad jätkata.»



Sotsiaaldemokraatide hinnangul ei saa vaadata pensionimaksete külmutamist eraldi muudest eelarve probleemidest - kriisile tuleb läheneda terviklike lahendustega ja toimivat riiki ei tohi unustada.



«Eurole üleminek on ülioluline, et luua eeldused uueks majandustõusuks, aga samal ajal ei saa me unustada toimivat riiki - siin tuleb poliitiliselt langetada väga tähtsad otsused,» lisas Nestor.



SDE kavas on kirjas, et kui pooleteiseks aastaks riik teeb maksepausi, siis 2011. aastal jätkub sissemaksete skeem 1% (inimeselt endalt) + 2% (riigipoolne sissemakse).


2012 taastub aga juba praegune 2% + 4% süsteem.



Sotsiaaldemokraadid olid algusest peale seisukohal, et teise samba sissemaksete peatamine saab olla arutlusel ainult siis, kui riik täidab oma kohustused kogumispensionäridele hiljem tagantjärele.



Tänased pensionieelikud, kes on sündinud 1951 ja varem, saavad teha avalduse selle aasta lõpus ja siis säilib neil tänane 2 + 4 süsteem alates järgmisest aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles