Vene firmad tahavad naasta Iraagi naftamaardlatesse

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Sheiba naftamaardla Basra lähedal, jäädes 500 kilomeetrit pealinnast Bagdadist lõunasse.
Al-Sheiba naftamaardla Basra lähedal, jäädes 500 kilomeetrit pealinnast Bagdadist lõunasse. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa nafta- ja gaasifirmad huvituvad Iraagi loodusvaradest, üritades puhuda elu sisse Saddam Husseini ajal sõlmitud lepingutele.


Iraagi naftamaardlate vastu ilmutavad huvi Lukoil, Tatneft ja Gazprom Neft, vahendas

Reuters.

Peaminister Nuri al-Malik kohtus reedel Moskvas peaministri Vladimir Putiniga. Vene meedia andmetel lepiti kokku enne 2003. aasta Iraagi sõda sõlmitud lepete taaselustamises.

Venemaa sõlmis 1996. aastal 3,7 miljardi dollari suuruse lepingu Lääne-Qurna naftamaardlate kasutamise kohta, kuid tollane diktaator Sadam Hussein rebis lepingu 2002. aastal tükkideks.

Iraak pole seni olnud lepingute võimaliku uuendamisega eriti aktiivne. Riigi hoiak tundub olevat muutunud, kuna eelmise aasta augustis arutati Hiinaga 3,0 miljardi dollari suuruse lepingu taastamist, mis oli tegelikult kokku lepitud juba Saddami ajal.

Tänases ajalehes Vremja Novostei avaldatud intervjuus väidab al-Malik, et Lukoili delegatsioon sõidab varsti Iraaki, et arutada uurimislepingu taastamist, vahendas AFP.

Lukoil, mis on Venemaa suurima eranaftafirma ja riigi suuruselt teine naftatootja, soovib naasta naftarikkasse Lääne Qurna 2 maardlasse Lõuna-Iraagis.

«Leppisime Lukoili juhtidega kokku, et nad saabuvad Bagdadi varsti ja jätkavad läbirääkimisi meie naftaministriga,» rääkis al-Malik ajalehele.

Valitsusjuhi sõnul on võimalik, et Lukoil pöördub Lääne Qurna 2 maardlasse tagasi kas siis üksi või koostöös teiste firmadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles