Zimbabwe loobus rahvusvaluutast

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe 10 miljardi dollari suurune rahatäht detsembris 2008
Zimbabwe 10 miljardi dollari suurune rahatäht detsembris 2008 Foto: AP / Scanpix

Zimbabwe valitsus otsustas loobuda rahvusvaluutast dollarist umbes aastaks, kuna see on raharinglusest tegelikult kadunud.


«Zimbabwe dollar on mängust väljas vähemalt aastaks, kuna pole midagi, millega seda toetada ega raha väärtust hoida,» rääkis majanduse planeerimise minister Elton Mangoma ajalehele Sunday Mail.

Jaanuaris otsustas hüperinflatsiooni all kannatav riik lubada kasutada mitmeid välisvaluutasid, nende hulgas: Botswana pula, Lõuna-Aafrika rand, USA dollar, euro ja Suurbritannia nael. Zimbabwe dollar kadus pärast seda raharinglusest kohe ära.

Eelmise aasta keskpaigast saadik riik ametlikke inflatsiooninumbreid ei avalda. Viimase ehk juulikuise statistika järgi tõusid tarbijahinnad aastas 231 miljonit protsenti.

Eelmise kahe aasta jooksul kaotas keskpank rahatähtedelt ära 22 nulli.

Senine kõige suurema väärtusega paberraha oli 10 triljoni dollariline rahatäht, mis polnud piisav isegi leivapätsi ostmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles