Rohelise elektri tasu väheneb tervelt 0,1 sendi võrra

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud. Illustreeriv foto.
Tuulikud. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik

Valitsuse ja majandusministeeriumi mitme kuu pikkune ponnistus kärpida taastuvenergia tasu päädis suure töövõiduga: uuel aastal on rohelise elektri tasu iga kilovatt-tunni kohta senise 0,97 sendi asemel 0,87 senti.

Tasu alaneb seetõttu, et Eesti Energia Balti elektrijaam ei saa enam taastuvenergia toetust. Elektritarbijatelt korjatav toetus makstakse taastuvenergia tootjaile, kelelst suurimad Eesti Energia, Fortum, Nelja Energia ja Tallinna Elektrijaam.

Riigikogu menetluses on praegu elektrituruseadus, mis muudab taastuvenergia toetuse maksmist. Kui seadus vastu võetakse, arvutab Elering tasu ringi.

Elering määrab iga aasta 1. detsembriks järgimise aasta taastuvenergia tasu suuruse, lähtudes tootmise prognoosist.

Prognoosi kohaselt ulatub taastuvenergiast ning tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektri maht järgmisel aastal 1278 gigavatt-tunnini. See tähendab, et toetuseks tuleb maksta 65 miljonit eurot.

Taastuvenergiast toodetud elektrienergiale makstavast rahast kulub 43 protsenti tuulest, 38 protsenti biomassist toodetud üle 20-megavatise võimsusega jaamadele ning 19 protsenti muudest allikatest, näiteks hüdroenergiast, prügist ja biogaasist toodetud elektrienergia toetusteks. Tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektrienergiat toetatakse 5,8 miljoni euroga.

Tootjate esitatud andmete, statistika ja Eleringi analüüsi põhiselt kasvab toetust saava tuuleenergia kogus 84 protsenti. Toetust saava biomassist toodetud elektri kogus väheneb samas 55 protsenti. Tõhusa koostootmise režiimis toodetud kogused suurenevad 43 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles