Zara eemaldab Greenpeace'i survel rõivastest mürgid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zara.
Zara. Foto: SCANPIX

Maailma suurim rõivamüüja Zara teatas pärast üheksa päeva kestnud avalikku survet, et eemaldab tulevikus rõivastest toksilised jääkained, kirjutab portaal Ecomedia.ee.

Greenpeace tegi möödunud aastal maailma suurimale kiirmoetootjatele ettepaneku eemaldada toksilised jäägid nii firma toodetud riietest kui ka kogu korporatsiooni tarneahelast. Kiirmoegigant Inditex ei näidanud Greenpeace ettepaneku suhtes üles väga suurt entusiasmi kuni eelmise nädalani, mil avalikkuse surve pani korporatsiooni kiiresti meelt muutma.

Greenpeace alustas nimelt möödunud teisipäeval mastaapset kampaaniat, mis algas Pekingis moeetenduse ja pressikonverentsiga. Sellele kaasnes ka ulatuslik kampaania sotsiaalmeedias. Aktivistid ummistasid kiiresti kommentaaridega Zara Facebooki seina ning tuhandeid Zara fännid hakkasid jagama üleskutset «mood ilma reostuseta».

Elav liiklus läks lahti ka sotsiaalmeediakanalites Twitter ja Weibo, kus Greenpeace Detoxi kampaania säutse jälgis ühtekokku 7,1 miljonit inimest ning 300 000 inimest liitus Zara vastase kampaaniaga.

Sellise mastaapse avalikkuse surve all teataski Inditex, et eemaldab aastaks 2020 oma toodetest ja tarneahelast toksilised jäägid ning praegu puudutab see korporatsiooni kaheksat brändi. Lisaks Zarale kaovad toksilised jäägid ka sellistest brändidest nagu Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ja Uterqüe.

Samuti teatas kontsern, et hiljemalt järgmise aasta lõpuks peavad tema Aasias asuvad sadakond alltöövõtjat, kellest 40 asub Hiinas, avalikustama saastamise ulatuse. Need andmed muutuvad avalikuks ning neid hakatakse järgemööda avaldama.

Novembri alguses teatas ka riidemüügikett Marks & Spencer (M&S), et eemaldab aastaks 2020 oma toodetest ohtlikud kemikaalid.

Marks & Spenceri taoline avaldus oli samuti vastuseks Greenpeace Detox kampaaniale, milles keskkonnaorganisatsioon juhtis tähelepanu rõivastes olevatele ohtlikele kemikaalidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles