EL on valmis alustama Jaapaniga vabakaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani lipp
Jaapani lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) kaubandusministrid jõudsid neljapäeval kokkuleppele alustada Jaapaniga vabakaubanduskokkuleppe sõlmimise kõnelusi.

See otsus annab Euroopa Komisjonile mandaadi kõneluste alustamiseks. Need kestavad tõenäoliselt mitu aastat.

EL ja Jaapan annavad koos enam kui kolmandiku maailma majandustoodangust ning püüavad omavahelise kaubavahetuse elavdamisega ergutada ka majandust.

Euroopa Komisjoni kabandusvolinik Karel De Gucht ütles, et vabakaubanduslepe Jaapaniga aitaks suurendada EL-i sisemajanduse koguprodukti ühe protsendipunkti võrra, lisada EL-i eksporti Jaapanisse kolmandiku võrra ja luua Euroopas 400 000 töökohta.

Kõige rohkem kardavad Jaapaniga vabakaubandust Euroopa autotootjad, nad toovad võrdluse Lõuna-Koreaga sõlmitud vabakaubandusleppega, mis tunduvalt suurendas Lõuna-Korea autode eksporti Euroopasse.

Autotööstus on EL-i majanduse üks alustalasid ja tulevane vabakaubanduslepe Jaapaniga rikuks selle tasakaalu, kinnitas Euroopa autotootjate liidu (ACEA) juht Ivan Hodac.

ACEA uuringu kohaselt kasvaks EL-i autoeksport 2020. aastaks 7800 auto võrra ja Jaapani autoeksport 443 000 auto võrra.

Kui seni on Jaapani turg olnud väga suletud, siis De Guchti sõnul pooldavad paljud teised tootjad maailma suuruselt kolmanda majandusega Jaapani turu võimalikku avanemist.

EL-i ametliku prognoosi järgi aitaks vabakaubandus suurendada EL-i kogutoodangut 250 miljardi euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles