Maaettevõtjad: meil on vaja elektrit, internetti ja sõidetavaid teid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbimatu külavahetee Pärnumaal Tali vallas.
Läbimatu külavahetee Pärnumaal Tali vallas. Foto: Heli Soodla

Eesti maaülikooli uuringust selgus, et maal asuvate ettevõtjate peamised probleemid keerlevad elektrivarustuse, viletsate teede ja kiire ning kättesaadava interneti ümber.

Uuringust selgus, et ettevõtjad pidasid oluliseks ettevõtluskeskkonna ja maksusüsteemi stabiilsust, vähest bürokraatiat ja ettevõtlusega alustamise lihtsust. Kõige olulisemaks pidasid nad elektrivarustuse piisava võimsuse kättesaadavust ning rikkekindlust, kiiret ja kättesaadavat internetti, korraliku tarbevee olemasolu ja korras teid. Ettevõtjate hinnangul oli teede olukord kõige kriitilisemas seisus. Kolmandik küsitletud kohalike omavalitsuste juhte ütlesid, et kõige suurem probleem maal on elektrivarustuse kehv tehniline kvaliteet ja võrguga liitumise ning võimsuse suurendamise liiga kõrge hind. Eriti kehvana nimetasid olukorda Lõuna-Eesti ettevõtjad.

Väga suur osa probleemidest seondub ka tööjõuga, sest töökäte puudus oli probleemiks kõigil tegevusaladel. Uute töötajate leidmist nimetasid kõige keerulisemaks põllu- ja metsamajanduse ning puidu töötlemisega tegelevad ettevõtjad. Kvalifitseeritud tööjõu puudus tuleneb ka kohalike ettevõtete suutmatusest maksta konkurentsivõimelist palka, mistõttu noored ja spetsialistid on lahkunud.

Uuringus osales 1825 maaettevõtjat, samuti tehti intervjuud 31 omavalitsuse juhiga. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on uuringust tulenevad järeldused aluseks uue maaelu arengukava välja töötamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles