Äri maal: mitte lehmakari, vaid pigem poed ja turismitalud

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusettevõtteid jääb aina vähemaks.
Põllumajandusettevõtteid jääb aina vähemaks. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Eesti maaülikooli uuring näitab, et pooled maapiirkonnas asuvad ettevõtted tegelevad teenindusega ja vaid kolmandik maal asuvaid firmasid nimetab oma tegevusvaldkonnaks põllumajandust.

See põhimõtteline muutus on toimunud viimase kümnendi jooksul. Eelmisel aastal tegeles maal teenindusega juba üle poole ettevõtetest. Seevastu põllumajanduse, metsanduse ja kalandusega tegeles maal eelmisel aastal vaid kolmandik ettevõtetest, kusjuures 10 aastat tagasi tegelesid neil aladel pooled maaettevõtted.

Uuringust selgus, et maal asus eelmisel aastal 36 031 ettevõtet ehk 34 protsenti Eestis registreeritud ettevõtetest. Üle poole ehk 60 protsenti maaettevõtetest olid FIEd.

Masu mõjutas maaettevõtteid nii, et nende töötajate arv vähenes pea poole võrra. Käibe ja loodud lisandväärtuse poolest jäid maafirmad linna omadele alla: käive maal oli kolmandiku võrra väiksem kui ettevõtetel linnas ja lisandväärtust lõid nad veerandi võrra vähem. Kogu maaettevõtete käibest andis teenindussektor pea poole (47,8 protsenti), tööstussektor 44,3 ja põllumajandus vaid 7,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles