Padar tahab uusi makse veel sel aastal

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar otsib raha, et päästa uppuvat riigikassat.
Rahandusminister Ivari Padar otsib raha, et päästa uppuvat riigikassat. Foto: Mihkel Maripuu

Sotside soov on algatada teine negatiivne lisaeelarve, et leida praeguses eelarves nelja miljardi eest kokkuhoidu.


Rahandusminister Ivari Padari sõnul tuleb selleks kulusid kokku hoida ja ka makse tõsta. Milliseid makse tõsta, ta täpsustada ei soovinud.


«Tõsta saab makse, mis ei suurenda inflatsiooni, » ütles Padar.

Neljapäeva õhtul valitsus eelarvekärbete osas kokkulepet ei saavutanud, kuigi varem oli mõista antud, et see võiks veel enne lihavõttepühi juhtuda.
«Jõudu talle! Häid munapühi!» kostis Padar vastuseks küsimusele, mida ta arvab IRL-i liidir Mart Laari häälekast pahameelest kärpekõneluste venimise üle.
Laar kinnitas, et venitamine on Eesti riigile kahjulik ja talle isiklikult vastuvõetamatu.

«Depressiivsus on mulle arusaamatu, ma olen rahandusministrina kaks ja pool kärbet läbi teinud,» ütles Padar. «Arutelud ja kompromisside otsimine seisab veel ees.»

Padar möönis, et mõistlik oleks järgmisel nädalal kokkulepe saavutada.

Sotside soov on taastada maksed teise pensionisambasse aastal 2011. Esialgu maksetena 1 protsent inimese palgast ja 2 protsenti paneb riik sotsiaalmaksust juurde.
2012 tõuseks protsendimäärad vastavalt 2 pluss neljale.
2013 oleks aga määrad juba kolm pluss kuus protsenti.
Padar märkis, et see on üks variant, mille üle sotsid veel aru peavad ja mille heaks kiitmist nad valitsuspartnereilt soovivad.

Valitsusjuht Andrus Ansip märkis, et praegu on väga keeruline kokku leppida tulevikus makstavaid protsendimäärasid. See sõltub majanduskasv taastumisest, aga seda on keeruline ennustada. Esialgu on Ansip rääkinud maksete külmutamisest kaheks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles