Soomes algas EstLink2 merekaabli vettelaskmine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 2 merekaabli paigaldamin Aseril lähedal. Kaabli paigalduslaeval C/S Nexans Skagerrak ujutatakse kaabel randa ja tõmmatakse maale.
Estlink 2 merekaabli paigaldamin Aseril lähedal. Kaabli paigalduslaeval C/S Nexans Skagerrak ujutatakse kaabel randa ja tõmmatakse maale. Foto: Mihkel Maripuu

Soomes Porvoos algas pühapäeval Eesti ja Soome vahelise EstLink2 merekaabli vettelaskmine, teatas STT.

Merekaabli paigaldustööd kestavad sõltuvalt ilmast paar nädalat. Kui kaabel on merepõhja paigutatud, algavad merepõhjas kaabli kindlustamise ja kaitsmise tööd.

Eesti poolel algasid merekaabli paigaldustööd oktoobri keskel. Eestis on merekaabli alguspunkt Ida-Virumaal Aseris.

Merekaabli lõplik ühendamine, katsetamine ja tehniline seadistamine on kavas 2013. aastal ning täies mahus hakkab kaabel  kava järgi tööle 2014. aasta alguses.

EstLink2 merekaabel valmis Norras ja see paigaldatakse mere põhja kahe ligikaudu 75 kilomeetri pikkuse osana. Merekaabli kumbki osa kaalub 5800 tonni. Kaabli paigaldamiseks saabus Eestisse kaablipaigalduslaev Nexans Skagerrak, mille kandevõime on 7000 tonni.

Uue ühenduse kogupikkus on 170 kilomeetrit, mis koosneb 14 kilomeetri pikkusest õhuliinist Soomes, ligi 145 kilomeetri pikkusest merekaablist Soome lahe põhjas ja 12 kilomeetri pikkusest maakaablist Eestis.

Ühenduse otstes on konverterjaamad, mis muundavad alalisvoolu vaheldusvooluks ja vastupidi. Alalisvoolukaabel ühendatakse Soome ülekandevõrku Anttila alajaamas ja Eestis Püssi alajaamas Ida-Virumaal. Konverterjaamade ehituseks vajalike seadmete tarnimine ja nende paigaldamine algas selle aasta sügisel. Suurem osa töödest konverterjaamade rajamisel ning õhuliini ja maakaabli ehitamisel lõpeb selle aasta lõpuks.

EstLink2 võimsus on 650 megavatti, millega kasvab Eesti ja Soome vaheliste ühenduste koguvõimsus 1000 megavatini. Projekti eelarve ulatub kokku ligikaudu 320 miljoni euroni, mis jaguneb võrdselt kahe riigi süsteemioperaatorite Eleringi ja Fingridi vahel. EstLink2 saab 100 miljoni euro suuruse toetuse Euroopa Liidu majanduse elavdamise paketist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles